Helikopter 15 operativ i Ronneby

Torsdagen den 17 september överlämnades helikopter 15 formellt till 3.Helikopterskvadron. – Efter två år av förberedelser och utbildning är vi äntligen klara att driva systemet i egen regi med såväl teknisk tjänst som besättningar, säger Magnus Fransson, skvadronschef för 3.Helikopterskvadron.

Helikopter 15 är nu operativ vid 3.Helikopterskvadron i Kallinge. Foto: Catharina Bergsell, Försvarsmakten
Mikael Wikh överlämnar systemet till Magnus Fransson.
Mikael Wikh överlämnar systemet till Magnus Fransson. Foto: Catharina Bergsell, Försvarsmakten
Ceremonin lockade både personal och media.
Ceremonin lockade både personal och media. Foto: Catharina Bergsell, Försvarsmakten
Mikael Wikh överlämnar systemet till Magnus Fransson. Foto: Catharina Bergsell, Försvarsmakten
Ceremonin lockade både personal och media. Foto: Catharina Bergsell, Försvarsmakten

Händelsen uppmärksammades med en ceremoni där en tregrupp helikopter 15 från Linköping landade med Mikael Wikh, chef för 2.Helikopterskvadron som överlämnade systemet till Magnus Fransson, chef 3.Helikopterskvadron.

Ronneby garnisons nye chef Mats Helgesson välkomnade även han ett nytt flygsystem i Ronneby.
– Vi ökar våra internationella insatser och har gift ihop säkerhet med effektivitet, säger han.

Att helikoptersystemet är på plats i Ronneby är en viktig milstolpe som passerats tack vare ett slitsamt och tålamodsprövande arbete av personal såväl i Linköping, Halmstad och Ronneby. Från och med nu opereras systemet helt i egen regi i Ronneby. Hittills har tio tekniker och sex piloter utbildats på helikopter 15. Vi ser fram emot ytterligare tillväxt på besättningssidan.