Handgranat, eld!

Hörselskydd skall bäras, gula proppar in i örat. Endast på övningsledningens order får handgranaten laddas, apteras som det kallas på militärt språk. Ordern "handgranat, eld" kommer och soldaten kastar sitt livs första skarpa handgranat.

Handgranaten i närbild som strax ska kastas Foto: Försvarsmakten/Ronnie Hammar
Hörselskydd skall bäras, gula proppar in i örat. På bilden "monteras" de gula öronpropparna noggrant
Hörselskydd skall bäras, gula proppar in i örat. På bilden "monteras" de gula öronpropparna noggrant Foto: Försvarsmakten/Ronnie Hammar
Hörselskydd skall bäras, gula proppar in i örat. På bilden "monteras" de gula öronpropparna noggrant Foto: Försvarsmakten/Ronnie Hammar

Det är ett moment som utspelade sig i Villingsberg under förra veckan då 31:a, Vadsbo skvadron genomförde fältvanevecka 2.
Fältvanevecka innebär att soldaterna befinner sig i skogen, i fält som ordet i sig själv beskriver. Soldaterna utbildas som vanligt med betoning på fälttjänst, det vill säga utbildningar som passar i miljön de vistas i. Till exempel genomfördes under helgen en överlevnadsutbildning. Normalt sover ju soldaterna på logement på regementet.
Spänningen ligger i luften när soldaterna ur 31 skvadron ska slänga sin första skarpa handgranat på handgranatsbanan på övningsfältet.

– Det ska bli kul, säger någon och en annan soldat berättar efter kastningen med eftertänksamhet att "man känner vilken kraft man hade i sin hand”.  De flesta soldater ler efter handgranatkastet och pratar lite skämtsamt om hur det kändes i marken. Själv står jag nedför en sluttning, cirka 50 meter från kastplatsen i ett skyddsrum. Även där så vibrerar marken av explosionen och man inser hur farlig en handgranat kan vara.