”Green Mustang” – flygstridsledare på praktik

I början av september inledde fem blivande flygstridsledare sin slutpraktik på plats i flygvapnets olika stridsledningscentraler.

Under den 12 veckor långa utbildningen får flygstridsledareleverna bland annat prova på en pilots perspektiv i simulator. Foto: Bo Jedemar/Försvarsmakten
Eleverna har hela tiden stöd av en lärare som följer deras övning.
Eleverna har hela tiden stöd av en lärare som följer deras övning. Foto: Bo Jedemar/Försvarsmakten
Domsimulatorerna ger eleverna en bättre förståelse för hur piloten uppfattar flygstridsledningen. I simulatorn agerar en elev pilot medan en annan agerar flygstridsledare.
Domsimulatorerna ger eleverna en bättre förståelse för hur piloten uppfattar flygstridsledningen. I simulatorn agerar en elev pilot medan en annan agerar flygstridsledare. Foto: Bo Jedemar/Försvarsmakten
Eleverna har hela tiden stöd av en lärare som följer deras övning. Foto: Bo Jedemar/Försvarsmakten
Domsimulatorerna ger eleverna en bättre förståelse för hur piloten uppfattar flygstridsledningen. I simulatorn agerar en elev pilot medan en annan agerar flygstridsledare. Foto: Bo Jedemar/Försvarsmakten

Sedan januari har fem elever gått grundläggande utbildning i flygstridsledning vid Stridslednings- och luftbevakningsskolan (StrilS) i Uppsala.

Efter den teoretiska utbildningen är det dags för slutpraktik i någon av flygvapnets ledningscentraler. Här får eleverna prova på arbetet på riktigt, hela tiden under överinseende av en erfaren kollega. Elevernas uppgift blir nu att stridsleda piloterna så att de kan anfalla mål i luften samt att separera civil och militär flygtrafik flygsäkerhetsmässigt. För att göra piloten uppmärksam på att det är elever som leder dem så säger man ”green” före sin centrals anropssignal.

Flygstridsledningsutbildningen är mycket omfattande. Utbildningen innehåller luftrumsbestämmelser, stridsledningsteori, flygtaktik, flygtjänst i SK60, meteorologi, flygsäkerhet bland mycket annat. Den grundläggande kurs som flygstridsledareleverna precis blivit godkända på omfattar ungefär 30 veckors utbildning. Utbildningen är till stora delar en praktisk utbildning med kortare avbrott för teoretiska genomgångar.

Två av eleverna tillhör det danska flygvapnet och deras utbildning i Sverige är en del av det nordiska utbildningssamarbetet. De danska eleverna lämnar Sverige efter åtta veckors praktik medan de svenska eleverna kan räkna med att slippa ordet ”green” någon gång i vår då de genomför sitt första pass utan instruktör och därmed har eget flygsäkerhetsansvar. Utbildningstiden är 12-18 månader beroende på flygväder, övningar och antal elever.