Försvarsmakten sätter Boden i rörelse

Fredagen den 18 september genomfördes den traditionstyngda löparfesten Garnisonsmilen för 16:e gången i ordningen. Dryga 1000 personer ur Bodens garnison stod på startlinjen när skottet gick klockan 09.00 på Kvarnängen i centrala Boden. Nytt för i år var att tävlingen även genomfördes på Camp Northern Lights i Afghanistan.– Det gläder mig mycket att våra kamrater i FS17 också springer idag, det är ett bevis för att vi är både här och där och att vi är sammanhållna, sa garnisonschefen överste Jan Mörtberg strax före start.

Drygt 1000 löpare formligen vällde ut från Kvarnängen vid starten för den 16:e Garnisonsmilen i Boden. Foto: Mats Engfors/Försvarsmakten
Garnisonsmilen genomfördes i år även på Camp Northern Lights i Mazar-e-Sharif.
Garnisonsmilen genomfördes i år även på Camp Northern Lights i Mazar-e-Sharif. Foto: Suzanne Ahlman/FS17
Totalsegraren Mikael Stenqvist går i mål.
Totalsegraren Mikael Stenqvist går i mål. Foto: Mats Engfors/Försvarsmakten
Karin Nilsson satte nytt rekord i damklassen med 37.20.
Karin Nilsson satte nytt rekord i damklassen med 37.20. Foto: Mats Engfors/Försvarsmakten
Garnisonsmilen genomfördes i år även på Camp Northern Lights i Mazar-e-Sharif. Foto: Suzanne Ahlman/FS17
Totalsegraren Mikael Stenqvist går i mål. Foto: Mats Engfors/Försvarsmakten
Karin Nilsson satte nytt rekord i damklassen med 37.20. Foto: Mats Engfors/Försvarsmakten

Det var som sagt den 16:e Garnisonsmilen i ordningen och dessutom var det fjärde året som tävlingen inryms i den aktivitetsdag som går under namnet ”Hela Boden i rörelse”, ett samverkansprojekt i Bodens folkhälsoråd.
– Vi har tagit rygg på Försvaret och gjort den här dagen till en aktivitetsdag för hela kommunen. Det är verkligen härligt att se så mycket människor i rörelse, förutom de dryga tusen från garnisonen uppskattar jag det till ytterligare cirka 2500 som deltar från skolor, företag och övriga kommunen, sa Lotta Nyström, projektledare i Folkhälsorådet i Boden.

Damrekord

Knappt 34 minuter efter start korsade löjtnant Mikael Stenqvist, ingenjörkompaniet, målsnöret och tog därigenom sin tredje seger i tävlingen.
– Det gick förvånansvärt lätt idag, jag trodde dock inte det skulle bli så bra tid. Som det kändes idag var det ett bra kvitto inför nästa helg då jag ska springa Lidingöloppet, sa en nöjd Mikael Stenqvist efter prisutdelningen.
Bland damerna segrade Karin Nilsson, Slagnäs IF, på nya rekordtiden 37.20. Karin tävlade i klassen övriga. Bland de värnpliktiga var det Zebastian Molinder, I 19, som var snabbast på tiden 36.21 och snabbaste tjej i värnpliktsklassen var Tina Klomsri, I 19 på 44.54.

Tjuvstart i Afghanistan

Norrbottens regemente hade huvudansvaret för utbildningen av förbandet FS 17, som just nu utgör den svenska styrkan i norra i Afghanistan. En stor del av personalen arbetar till vardags i Bodens garnison så Suzanne Ahlman, så kallad welfare officer i FS17, hade dagen till ära arrangerat Garnisonsmilen inne på Camp Northern Lights i Mazar-e-Sharif. Redan 06.30 i morse svensk tid stod ett trettiotal deltagare på startlinjen nere på campen. Segrare där blev Erik Brun på 39.40 och Jessica Rylander på 44.50, onekligen mycket bra tider i 32 graders värme.

Komplett resultatlista finns som pdf-fil till höger.