En inblick i försvaret

Stridsvagnar, simulatorer, musik och flyguppvisningar var bara några saker som de flera tusen besökarna bjöds på under Försvarsmaktens dag i Halmstad.

Publiken spanade in de olika flyguppvisningarna med både helikopter och flygplan. Foto: Morgan Sundén/Försvarsmakten
Hon hade det som krävs! Många testade sin fysiska förmåga.
Hon hade det som krävs! Många testade sin fysiska förmåga. Foto: Morgan Sundén/Försvarsmakten
Uppvisningsgruppen "Vingarna" visar hur en helikopter kan flygas.
Uppvisningsgruppen "Vingarna" visar hur en helikopter kan flygas. Foto: Morgan Sundén/Försvarsmakten
JAS 39 Gripen är alltid ett populärt besöksmål.
JAS 39 Gripen är alltid ett populärt besöksmål. Foto: Morgan Sundén/Försvarsmakten
Hon hade det som krävs! Många testade sin fysiska förmåga. Foto: Morgan Sundén/Försvarsmakten
Uppvisningsgruppen "Vingarna" visar hur en helikopter kan flygas. Foto: Morgan Sundén/Försvarsmakten
JAS 39 Gripen är alltid ett populärt besöksmål. Foto: Morgan Sundén/Försvarsmakten

Många intresserade ungdomar fick möjlighet att testa sina förmågor både i datorbaserade testmoduler och med gamla hederliga armhävningar och sit-ups.
– Kom igen! En till! Bra jobbat! Mats Tellqvist som arbetar med fysiskt stridsvärde peppade de som ville testa och se om de har det som krävs för att bli soldat eller officer.

Stor bredd i garnisonen

Det här var första gången som alla garnisonens olika delar visade upp sig samtidigt.
– Det är imponerande när man ser helheten, berättade Fredrik Svensson som gör värnplikten vid Försvarsmaktens tekniska skola (FMTS). Jag visste faktiskt inte om att det fanns så mycket trots att jag ändå varit här i fem veckor nu, erkände han.
Och visst finns det en stor bredd i garnisonen och mycket att visa upp.
– Det är väldigt roligt att komma hit, sa Halmstads kommunchef Fredrik Geijer. Det här är en viktig verksamhet i kommunen, och jag ser fram emot att få veta mer om alla verksamheter som finns här.
Försvarsmaktens logistik, Försvarsmaktens tekniska skola, Luftvärnsregementet, Militärhögskolan, Hemvärnet, Försvarsmaktens underrättelse- och säkerhetscentrum och F17:s frivilligverksamhet trängde ihop sig på flottiljområdets nedre område tillsammans med Halmstads flygplats, Högskolan i Halmstad, fältartisterna med Mia Löfgren och räddningstjänsten för att nämna några.
– Det har varit väldigt bra, sa Lennart Jönsson som tagit sig till Halmstad från Höör. Det finns mycket intressant att titta på här, men Vingarnas helikopteruppvisning är hitintills det bästa. Och maten måste jag också berömma!

Nöjda besökare

Fredrik och Christina Johansson från Halmstad var också mycket nöjda med vad de fått se.
– Det är perfekt det här, sa Fredrik Johansson med blicken fäst mot skyn under uppvisningen med A32 Lansen. Jag pryade här en gång i tiden och jag kommer väl ihåg den gamla ”flygande tunnan” och Lansen, så det är extra roligt att få se dem i luften igen, berättar han när mullret från Lansens jetmotor lagt sig tillräckligt för att föra ett samtal igen.
Med sig hade de sina barnbarn Ebba och Edwin som också stortrivdes.
– Allting är jättekul här, förklarade Edwin.
– Flygplanen är roligast, tyckte Ebba.
– Jag kommer alltid hit när det är uppvisningar och öppet hus, förklarade morfar Fredrik. När barnbarnens mamma var i deras ålder tog jag med henne hit också.

Avslutningsnumret i flyguppvisningen fick tyvärr ställas in eftersom den JAS 39 Gripen som var på väg från F 7 i Såtenäs fick ett tekniskt fel och tvingades vända tillbaka igen.  De Gripen-intressserade besökarna fick nöja sig med de exemplar som stod i utställningen.