"Det är bara att bita ihop"

Efter närmare en vecka med stridsövningar på Tåme skjutfält avslutade pansarbataljonens ingenjörkompani med ett så kallat överlevnadsdygn.– Det är en grundläggande överlevnadsövning där de får känna att de faktiskt orkar trots att det är lite motigt, berättar löjtnant Fredrik Hjälte, instruktör på kompaniet.

Ingenjörsoldaterna i fjärde grupp spurtar mot mål i det avslutande fälttestet på Tåme skjutfält. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
En av uppgifterna var att göra upp eld och koka vatten på tid.
En av uppgifterna var att göra upp eld och koka vatten på tid. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Johan Markström, Uppsala och Tommy Lund, Boden.
Johan Markström, Uppsala och Tommy Lund, Boden. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
– Nu ska vi fira med pizza när vi kommer hem till I 19! Fjärde grupp jublar efter målgång.
– Nu ska vi fira med pizza när vi kommer hem till I 19! Fjärde grupp jublar efter målgång. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
En av uppgifterna var att göra upp eld och koka vatten på tid. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Johan Markström, Uppsala och Tommy Lund, Boden. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
– Nu ska vi fira med pizza när vi kommer hem till I 19! Fjärde grupp jublar efter målgång. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Under dagarna i Tåme har soldaterna bland annat övat strid och skarpskjutning med sina handeldvapen.
– Det har varit en blandad kompott av skjutningar både på enskild och stridspars nivå. Soldaterna har också fått kasta skarp handgranat och vi har förevisat rökhandgranat för att visa effekten av dessa, berättar kapten Tobias Persson, övningsledare.

Gruppen i fokus

Som avslutning genomfördes ett överlevnadsdygn där soldaterna var indelade i grupper och fick en rad olika uppgifter att lösa, bland annat har det varit patrullslingor med målspaningsuppgifter och bårbärning.
– De har fått göra lite längre förflyttningar till fots med hela strids- och trosspackningen och fokus har hela tiden varit att gruppen ska lyckas. Det värmde speciellt när man såg de som bar en kamrat på ryggen in i mål under det avslutande fälttestet, det visar på god kamratanda, fortsätter Tobias Persson.

– Det har varit roligt att få prova på det här, man kommer helt klart att ha nytta av det här under den kommande utbildningen. Speciellt bra tycker jag att det var att vi fick prova på att sova ”ensamma vargen”. Det gick faktiskt bättre än jag trodde, det flesta har nog sovit åtminstone tre timmar i natt, säger Johan Markström, en av soldaterna i fjärde grupp.
– Det har varit sparsamt med mat och vi har sovit under bar himmel så det är klart man känner sig lite sliten nu, men det är bara att bita ihop, säger kamraten Tommy Lund.

Slutspurt

Den avslutande morgononen inleddes med en längre förflyttning till fots innan varje grupp fick till uppgift att göra upp eld och koka vatten på tid. När det var klart var det dags för slutspurten i form av ett kortare fälttest. Grupperna fick först gå en sträcka på en knapp kilometer och därefter springa cirka 500 meter på tid med stridsutrustning, tiden räknades på den siste i gruppen som korsade målsnöret.
– Åååhhh vad skönt! Nu ska vi fira med pizza när vi kommer hem till I 19, sa Johan Berggren, Stockholm, efter målgång.