Beriden musikkår på turné

Militärmusik och hästar förgyller EU-ministermötet i Växjö i veckan. Det krävs mycket för att åka på turné med beriden musikkår. Därför görs det bara tre sådana spelningar i år.

Musikkårer genomför många konserter i landet men bara ett fåtal till häst. Snart är LDK i Växjö och Norrköping. Foto: Katja Öberg Lundgren/Försvarsmakten

Resor med hästar till andra städer görs inte så ofta. Det ställer stora krav på transport och logi för hästarna så att gällande lagar uppfylls och att hästarna har det bra. I år genomför Livgardets Dragonmusikkår, LDK, med hästar, tre spelningar i andra städer; Uppsala den 29 augusti, Växjö nu och Norrköping den 18 september.
– Det är ett stort projekt att bo borta med hästar och det görs nästan alltid på hösten då vi har rutinerade ryttare och hästar efter en hel säsong med beriden vaktparad på slottet, säger Roger Johansen, chef för LDK.
Däremot gör musikkåren många spelningar utanför Stockholm, utan hästar.

Statsceremoniell ram

Resan till Växjö föranleds av ett möte för EU:s jordbruk- och fiskeministrar. LDK framför två konserter på Stora torget i Växjö på söndagen, där den ena är för allmänheten klockan 12 och den andra för EU-delegater klockan 15. Den offentliga konserten är som vanligt gratis.
– Det blir en musikalisk riduppvisning med figurativt program - precis det som vi gör på Stockholms slott på sommaren, säger Roger Johansen.
Totalt blir det 25 hästar på Stora torget, 22 hästar i musikkåren och tre i standarvakten från Livgardet. Försvarsmaktens medverkan vid ministermötet faller inom ramen för statsceremoniell tjänst, det vill säga att fylla de behov som statsmakten har av musik och ceremoniel.

Dagen innan, klockan 12 på lördag, genomför LDK också en konsert på Huseby Bruk, som lämpligt nog har en utställning vid namn ”pompa och ståt”. Då blir det både musik- och riduppvisning. Uppvisningsgruppen ur Svenska Blå stjärnan framför ett program i damsadel.

Norrköping nästa

Kommande helg besöker LDK Norrköping. Klockan 11-11.30 rider musikkåren parad till Holmen torget. Konsert till häst på torget, 11.30-11.55, följt av beriden parad till Tyska torget, där det blir konsert med figurativt program klockan 12.20-12.50. Precis som i Växjö är arrangemanget ett samarbete med Föreningen Beridna högvakten.