Amfibiestyrka undsatte båt i sjönöd

Ett sjöräddningslarm gick i går ut om en segelbåt i nöd väster om Visby. Enheter ur amfibiestridsgruppen hörde larmet och två stridsbåtar och HMS Sturkö skickades ut för att hjälpa den nödställda båten.

HMS Sturkö och stridsbåtar undsätter den tyska segelbåten. Foto: Försvarsmakten

Enheter ur räddningssällskapet anmälde sig också att bistå räddningsoperationen, men på grund av den allt grövre sjön var det ont om tid och amfibiestyrkan valde därför att själva lösa uppdraget.

Väl på plats kopplade man en tamp till segelbåten från en av stridsbåtarna och bogserade segelbåten mot Visby hamn. Sturkö låg hela tiden bredvid segelbåten för att minska vågorna som stundtals mätte upp till fyra meter.

Efter omkring 20 minuters bogsering var den nödställda segelbåten fast förtöjd i Visby hamn.