600 anhöriga besökte jägarbataljonen

Under helgen 26-27 september hade närmare 600 anhöriga samlats i Arvidsjaur för att på plats se och uppleva hur deras söner och döttrar har det under sin värnpliktsutbildning.– Det är soldaterna som är era värdar, de kan hjälpa er med allt ni behöver här, sa chefen för andra skvadronen major Björn Eliasson när han hälsade de anhöriga välkomna.

Längs överlevnadsstigen fick gästerna prova på en hel del nya upplevelser. Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvarsmakten
Far och son Mikael och Adam Palm,  27 år skiljer mellan deras tjänstgöringar i Arvidsjaur på samma pluton.
Far och son Mikael och Adam Palm, 27 år skiljer mellan deras tjänstgöringar i Arvidsjaur på samma pluton. Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvarsmakten
Gun Gillberg från Stockholm fick smaka tallbarrste vid det iordningställda skärmskyddet.
Gun Gillberg från Stockholm fick smaka tallbarrste vid det iordningställda skärmskyddet. Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvarsmakten
Jägarlöpet i full fart. En härlig urladdning avslutade en mycket uppskattad helg för de anhöriga till soldaterna i Arvidsjaur.
Jägarlöpet i full fart. En härlig urladdning avslutade en mycket uppskattad helg för de anhöriga till soldaterna i Arvidsjaur. Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvarsmakten
Far och son Mikael och Adam Palm, 27 år skiljer mellan deras tjänstgöringar i Arvidsjaur på samma pluton. Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvarsmakten
Gun Gillberg från Stockholm fick smaka tallbarrste vid det iordningställda skärmskyddet. Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvarsmakten
Jägarlöpet i full fart. En härlig urladdning avslutade en mycket uppskattad helg för de anhöriga till soldaterna i Arvidsjaur. Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvarsmakten

Tidigt på lördagsmorgonen samlades de anhöriga till soldaterna på andra skvadron i filmsalen på Norrlands dragoner i Arvidsjaur. Major Björn Eliasson informerade om utbildningen och verksamheten vid skvadronen under en kort stund. Därefter var det dags att gå ut i verkligheten och uppleva jägarsoldaternas värld i kasernernas närområde. Självklart tillhörde de anhöriga inte bara andra skvadron utan också den tredje som samtidigt var samlade på annan plats tillsammans med sin skvadronschef.

Efter att ha presenterat programmet blev det så dags att gå ut i den fria naturen. I anslutning till skvadronernas uppställningsplatser samlades besökarna efter att de kunnat anpassa klädseln. Bland besökarna under den lysande solen och bland björkarnas höstfärger hördes ord som: ”Att få uppleva en sådan här dag är en nåd att stilla bedja om.”

Upplevelsebaserat

Andra skvadron med sina besökare begav sig därefter i riktning mot grovlektionssalen och den tredje skvadronen började sitt besök vid överlevnadsstigen direkt i anslutning till förbandets körplan. I det ordnade skärmskyddet väntade Torbjörn Söderlund från Östersund och Jonatan Dahlqvist från Sundsvall på besökarna där de skulle servera tallbarrste. Längs överlevnadsstigen bjöds på många upplevelser, eller vad sägs om att få prova att göra upp eld med eldstål eller att få lära sig hur det går till att göra en ripsnara. Från dessa upplevelser gick så promenaden vidare in en kort bit på övningsfältet där tredje skvadrons besökare fick uppleva en stridsskjutning utförd av deras egna soldater med allt från understödsvapen till automatkarbiner på bästa jägarmanér.

Från far till son

Grovlektionssalen utgjorde andra skvadronens nav för verksamheten. Provskjutning av automatkarbin, visning av underhållsresurser från lastbilar till sjukvårdsbandvagn, nöjet att pröva bergsplutonens klättringsutrustning eller provåkning av bandvagn 206 i terrängen gav alla en chans att få uppleva något av jägarnas vardag.
– Det var en lite omtumlande upplevelse att åka bandvagn. Jag kände mig säker men det var oerhört studsigt, sa Monika Lundmark från Lycksele som just bjudits på en tur av sin egen son.

Här visade det sig också vilken historia detta förband i Arvidsjaur bär med sig. Mikael Palm från Linköping provade att klättra vid bergspluton. Han ryckte in på dåvarande K 4 för 27 år sedan. Han upplevde att soldaterna idag får en mycket bra utbildning och det inte för att den på något sätt var dålig på hans egen tid.
– Nej, men utrustningen är bättre idag, tyckte han. Som kronan på verket kunde konstateras att idag gör hans egen son värnplikten på samma pluton som han själv gjorde lumpen på, 23:e jägarpluton, och detta för 27 år sedan.

Stolt och tacksam

På söndagsmorgonen inledde regementschefen för I 19, överste Jan Mörtberg, med ett kort anförande före dagens första aktivitet.
– Jag är oerhört stolt och tacksam för det arbete som soldaterna lägger ned på sin tjänst och det engagemang som de anhöriga visar när de ger sina soldater sitt stöd, sade överste Mörtberg.
Hemvärnets musikkår i Norrbotten höll efter regementschefens anförande en mycket uppskattad konsert som startade med ”Norrbottens regementes marsch” och avslutades med ”Under blågul fana”.

Besökshelgen avslutades med soldaterinran, korum och det traditionella jägarlöpet plutonerna emellan. Segrande ur loppet gick 23:e lednings- och stödplutonen, tätt följda av 32:a jägarplutonen och 2:a vakt- och insatsplutonen. Starka prestationer av samtliga lag som genomförde tävlingen.