Växande intresse för högvakten

På lördag genomförs årets sista beridna högvakt. De 56 hästarna som rids genom Stockholm av högvaktssoldater är en unik syn som lockar många turister.– Det har varit väldigt mycket utländska turister i sommar. En markant ökning, säger Johan Wennerholm, ställföreträdande chef på 4. skvadron.

Den beridna högvakten ställer höga krav på soldaterna. Foto: Försvarsmakten

En ökad tillströmning av besökare har även noterats på kavallerikasern där man kan titta på högvaktshästarna och soldaternas förberedelser inför högvakten. Förra helgen kom cirka 600 besökare, vilket är rekord.
– Det är väldigt roligt och bra för Stockholm stad att det finns ett stort intresse för kultur och tradition. Kungahuset intresserar många nu, säger Peter Rosén, chef för kavallerikasernsektionen.

Soldaterna som rider till slottet får minst 6 månaders träning innan sin första vaktavlösning, och tjänsten ställer höga krav på ordning och precision.
– Det krävs en enorm självdisciplin av soldaterna eftersom genomförandet måste vara perfekt varje gång, säger Johan Wennerholm.

Efter lördagens beridna vaktavlösning kommer soldaterna som ridit under sommaren att genomföra sin slutövning och mucka. Hästarna blir då ridskolehästar åt nya värnpliktiga som ska lära sig rida.

Den 28-30 augusti hjälper Livdragonernas ryttarförening till att arrangera www.stockholmhorsegame.se 2009. Tävlingen kommer att hållas i Ryttarstadion bakom Stadion på Östermalm, och entrén är gratis.