Vassa dueller i fäktningsmomentet

Det blev en uppvisning i både uthållighet och mental styrka när fäktningsmomentet avgjordes under torsdagen.

På torsdagen genomfördes fäktningsmomentet. Totalt blev det 31 matcher eftersom alla tävlande ska möta alla. Foto: Ulrika Kagg/Försvarsmakten
Touché!
Touché! Foto: Mats Gyllander/Försvarsmakten
Mikko Honkasalo, Finland, trea; Paulo Porto, Brasilien, etta och Ville Rosenlund, Finland, tvåa.
Mikko Honkasalo, Finland, trea; Paulo Porto, Brasilien, etta och Ville Rosenlund, Finland, tvåa. Foto: Mats Gyllander/Försvarsmakten
Fäktningsarenan i Fyrishov med Försvarsmaktens nya fäktutrustning.
Fäktningsarenan i Fyrishov med Försvarsmaktens nya fäktutrustning. Foto: Mats Gyllander/Försvarsmakten
Touché! Foto: Mats Gyllander/Försvarsmakten
Mikko Honkasalo, Finland, trea; Paulo Porto, Brasilien, etta och Ville Rosenlund, Finland, tvåa. Foto: Mats Gyllander/Försvarsmakten
Fäktningsarenan i Fyrishov med Försvarsmaktens nya fäktutrustning. Foto: Mats Gyllander/Försvarsmakten

På nio så kallade pister avgjordes torsdagens alla dueller i fäktning med värja. Det blev många möten för de tävlande, eftersom momentet bygger på att alla skall möta alla en gång och med 32 deltagare innebar det en lång dag för alla inblandade. Trots en skadad hälsena fortsatte Andreas Brink från Sverige att fäkta och slutade på 17:e plats.

Ville Rosenlund från Finland fick mot slutet av dagen kramp både i ena armen och ena benet, men han visade på ett stort mått av berömd finsk ”sisu” och slutade som tvåa individuellt.

Man mot man

Brasilien var framgångsrika i fäktningsmomentet - major Paolo Porto, snabbfotad brasilianare, vann den individuella tävlingen, men anser själv att det är hinderbanan och orienteringen som är hans starkaste gren så med tanke på den intensitet Brasilien visade under fäktningen kommer det bli mycket spännande på lördag då de avgörande två momenten – hinderbana och orientering – avgörs.

– Fäktningen är ett moment som är som perfekt för militär flygfemkamp, anser överstelöjtnant Carlos Leite, det brasilianska lagets coach. Sporten tar tillvara på det som är kännetecknande för stridspiloter. Det handlar om att skapa ett läge för anfall, kunna parera anfall och kunna läsa sin motståndare rätt och på så sätt påminner det om luftstriden.

Just det faktum att tävlingen är man mot man tilltalar utövarna. Dessutom är det inte alls slut på fäktningskarriären för att man inte längre är så ung. Finske pensionerade majoren Risto Kaski är ett bevis på detta.

Han har själv tävlat i många år och är dessutom en erfaren och välmeriterad domare som tränat två av de finska lagmedlemmarna, Ville Rosenlund som hamnade på andra plats och Mikko Honkasalo som kom trea. På frågan vad som utmärker en duktig fäktare säger han:

– En duktig fäktare har bra linje, är tekniskt duktig, har gott självförtroende och tänker självständigt.

Stort engagemang

Engagemanget för sporten märks också bland alla de domare som behövs för att få en dag som den här att fungera väl. En av domarna på golvet är Joakim Holmström, som haft sin domarlicens sedan 2004.

– Att döma i fäktning är komplext och krävande. Konsekvens och klarhet är A och O. Här, där vapnet är värja, måste domaren vara uthållig i sin uppmärksamhet, eftersom varje duell kan vara upp till två minuter. I sabel och florett är tiden kortare, men desto mer hinner hända eftersom taktiken är annorlunda.

Det var god stämning i hallen oavsett om man förlorade eller vann en duell. Enligt Joakim Holmström kan en av förklaringarna vara att alla möter alla och att finessen med femkamp är att även om den som förlorar i fäktning kan få revansch i exempelvis bollmomentet som genomförs på fredag.