Värnpliktiga blev internationella guldskyttar

Värnpliktiga svenska soldater vann både första och tredje pris i en internationell skyttetävling i Tyskland. I tävlingen deltog bland annat amerikanska soldater som tjänstgjort i Irak och yrkessoldater från olika länder i Europa.

– Det här är fantastiskt kul. Vi var de enda som bara hade värnpliktiga i vårt lag. De andra lagen bestod av yrkesanställda, säger löjtnant Anders Fogelström som följde soldaterna från Livgardet under tävlingen.

Tävlingen genomfördes med det tyska vapnet Gewähr 36 - G36, ett vapen som svenska värnpliktiga normalt inte använder.
– Att vi ändå vinner borgar ju för att vår utbildning och skjutträning håller god kvalitet, säger Anders Fogelström.
– Vi fick våra vapen tidigt under värnplikten så vi har haft mycket tid att öva, säger soldaten Patrik Nilsson som deltog i tävlingen.
– Det var ju ingen supersvår övning, men det var ändå lite förvånande att hamna överst på prispallen, fyller kamraten Fredrik Kjellin i.

Tävlingen hölls under de 13:e infanteridagarna vid den tyska infanteriskolan i Hammelburg och totalt deltog 19 lag i den internationella klassen i mästerskapsskjutning. Det svenska deltagandet skedde i samarbete mellan Livgardet och Markstridsskolan.