Vapenutbildningar i fokus

Det är inte bara nyinryckta soldater som just nu utbildas vid Arméns jägarbataljon i Arvidsjaur. Det har nu gått drygt fyra månader sedan 108 soldater ryckte vid plutonsbefälsskolan och de har nu hunnit fram till de olika vapenskolorna.– Det är full fart med utbildning på våra olika vapentyper nu, berättar kapten Tobias Fredriksson som just nu har hand om utbildningen på granatgevär.

Alexander Fällman, Norrköping och Johan Pettersson, Linköping har legat inne i drygt fyra månader och utbildas nu på understödsvapen som granatgevär och automatgevär 90. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Kapten Tobias Fredriksson.
Kapten Tobias Fredriksson. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Kulspruteskyttar i aktion på full bredd.
Kulspruteskyttar i aktion på full bredd. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Sjukvårdarna hade en tuff uppgift i värmen.
Sjukvårdarna hade en tuff uppgift i värmen. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Kapten Tobias Fredriksson. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Kulspruteskyttar i aktion på full bredd. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Sjukvårdarna hade en tuff uppgift i värmen. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Ute på Arvidsjaurs skjutfält hörs förutom de dova kraftfulla smällarna från granatgevären också knattrande kulsprutor och automatkarbiner.
– Det här kallas granatgevärsskolan och vi har precis startat med de grundläggande träffbildsövningarna. Vi skjuter nu med så kallade övningsvapen eller insticksvapen som de också kallas. De har kaliber 9 och 20 millimeter och gör att vi kan skjuta fler skott för att öva in grunderna. De skarpa granaterna är dels väldigt kostsamma att skjuta med och de har också stränga restriktioner. Man får bara skjuta högst sex sådana skarpa granater per dag, berättar Tobias Fredriksson

Häftigt

Alexander Fällman och Johan Pettersson är två av soldaterna som legat inne i fyra månader som just nu utbildas på granatgevär och automatgevär 90.
– Det har varit en bra men ganska jobbig tid, det var väldigt intensivt i början men det kändes lugnare efter ett tag när man kom in i rutinerna, säger Alexander.
– Nu känns det riktigt kul att få skjuta med understödsvapen, vi fick prova skjuta skarp granat i går och det var verkligen häftigt, det är riktigt rejält tryck i dom kan jag lova, säger Johan Pettersson.

Sjukvård i stridsmiljö

På en annan av skjutbanorna är kulspruteskolan i full gång, där utbildas skyttarna på kulspruta 90. Samtidigt och alldeles i närheten utbildas skjukvårdarna i olika stridssituationer med fingerade skadeutfall. De får öva sjukvårdsmoment i realistisk stridsmiljö där de ska kunna ta hand om skadade och forsla dom taktiskt och snabbt men ändå skyddat i mycket svårframkomlig terräng. Onekligen en svettig övning för soldaterna denna dag då termometern visade på drygt 23 grader i skuggan.