Välkommen till Försvarets dag på Nolia

1-9 augusti genomförs Stora Noliamässan i Umeå. Enligt traditionen är sista lördagen på mässan ”Försvarets Dag”, i år alltså den 8 augusti. Välkommen att besöka Försvarsmaktens utställning denna dag.

Försvarsmakten på Stora Nolia, här representerad av Mats Iggbom, F 21 i Luleå, Erik Karlsson, I 19, Eva Sellgren Hemvärnet i Västerbotten, Anders Södersten A 9 och Åsa Johansson SkyddC. Foto: Johan Sjödin
Hemvärnet visar delar av sin beväpning. Här visar Natalie Nilsson en AK 4:a för Lukas Sjöberg från Hällnäs i Vindelns kommun.
Hemvärnet visar delar av sin beväpning. Här visar Natalie Nilsson en AK 4:a för Lukas Sjöberg från Hällnäs i Vindelns kommun. Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvarsmakten
Personterrängbil 6, eller ”Galten” som den också kallas, visas också den på Nolia. Fordonet är kanske mest intressant i samband med händelseutvecklingen i Afghanistan.
Personterrängbil 6, eller ”Galten” som den också kallas, visas också den på Nolia. Fordonet är kanske mest intressant i samband med händelseutvecklingen i Afghanistan. Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvarsmakten
Hemvärnet visar delar av sin beväpning. Här visar Natalie Nilsson en AK 4:a för Lukas Sjöberg från Hällnäs i Vindelns kommun. Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvarsmakten
Personterrängbil 6, eller ”Galten” som den också kallas, visas också den på Nolia. Fordonet är kanske mest intressant i samband med händelseutvecklingen i Afghanistan. Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvarsmakten

– Hos oss hittar allmänheten information om yrken och utbildningar i Försvarsmakten tillsammans med aktuell försvarsinformation, säger en av I 19:s representanter på plats, kapten Nils Kerttu.

I år finns Försvarsmaktens utställningsområde i skogen på Umeälvssidan, granne med Ungdomslandet. Inramningen av träd och annan vegetation gör att de gröna tälten smälter in i den omgivande naturen. Trycket i montern har under veckan varit högt och fram till och med onsdagen har drygt 6.500 personer varit inne och fått en inblick i Sveriges moderna försvar.

Försvarsmaktens dag genomförs i två omgångar lördagen den 8 augusti:

I Försvarsmaktens monter

Den första omgången inleds klockan 13.00 med att F 21 gör en överflygning med JAS 39 Gripen. Därefter förevisar F 21:s hundpluton spektakulära moment med sina väldresserade hundar. Denna uppvisning följs av Totalförsvarets skyddscentrum från Umeå som kommer att visa ett moment som berör områdena kring skydd mot kemiska, biologiska, strålnings- eller nukleära hot mot samhället.

På stora scenen

Klockan 15.00 är det dags för konsert med Hemvärnets musikkår som i år består av ett 50-tal musiker från hela landet. Dessa två klockslag, klockan 13.00 och 15.00 är alltså de som gäller inför Försvarsmaktens dag på lördag. Med detta hälsas alla besökare varmt välkomna till Försvarsmakten på Stora Nolia.