Vägbomber dödar civila

Två dåd med vägbomber riktade mot civila har under sommaren skett i Aqcha som ligger i det svensk-finska ansvarsområdet. Vägbomberna detonerade bara fem kilometer ifrån varandra och tillvägagångssättet är detsamma. Förstörelsen blir förödande när en vägbomb riktas mot ett civilt fordon. Sju civila har dött i attentaten.

23 juni. Tre snickare som jobbade för en biståndsorganisation döda. Civila fordon saknar helt skydd mot vägbomber och förödelsen blir stor. Foto: Försvarsmakten
9 juli. Tre valarbetare döda. Gärningsmannen eller -männen har använt samma tillvägagångssätt.
9 juli. Tre valarbetare döda. Gärningsmannen eller -männen har använt samma tillvägagångssätt. Foto: Henrik Klingberg/Försvarsmakten
9 juli. Tre valarbetare döda. Gärningsmannen eller -männen har använt samma tillvägagångssätt. Foto: Henrik Klingberg/Försvarsmakten

Antalet vägbomber riktade mot civila har minskat i det svensk-finska ansvarsområdet i norra Afghanistan. I stället har det skett en kraftig ökning av vägbomber riktade mot Isaf och de afghanska säkerhetsstyrkorna. Båda dåden utfördes strax utanför staden Aqcha i Jowzjanprovinsen tiotalet mil från svensk-finska Camp Northern Lights i Mazar-e-Sharif – i båda fallen sprängdes en bil med civila i.

Det första dådet utfördes 23 juni. Tre snickare som arbetade för en biståndsorganisation dödades. Delar från fordonet hittades 200 meter från detonationsplatsen.

Det andra dådet utfördes 9 juli. Tre valarbetare som jobbade för president Hamid Karzais kampanj dödades. Delar från fordonet hittades 60 meter från platsen för sprängningen.

I båda fallen handlar det om vägbomber nedgrävda i vägbanan, konstruktionen är lika och i båda fallen fjärrutlösta – gärningsmannen sitter på håll och utlöser explosionen genom att trycka på en knapp eller kortsluta en krets.

Läs mer: Fler vägbomber i Afghanistan