Tjugofyra Archer till Artilleriregementet

Regeringen beslutade på onsdagen att Försvarsmakten får beställa tjugofyra artilleripjäser av typen Archer. Anskaffningen sker i samverkan med Norge.– Det är glädjande att regeringen har tagit det här beslutet, det var efterlängtat, säger Torbjörn Larsson, chef för Artilleriregementet, A 9.

Archer under eldgivning vid markstridsdagarna sommaren 2009. Foto: Marcus Olsson/Combat Camera/Försvarsmakten
Torbjörn Larsson, chef för Artilleriregementet, A 9.
Torbjörn Larsson, chef för Artilleriregementet, A 9. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten.
Torbjörn Larsson, chef för Artilleriregementet, A 9. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten.

Strax före midsommar i år tog Stortinget i Norge beslut om att det norska försvaret får anskaffa tjugofyra Archer. Det var något av förutsättningen för att Sverige också skulle kunna köpa dessa pjäser, som tillverkas av BAE-systems i Bofors.
– Att vi fick det här beslutet kom precis i rätt tid, nu kan vi på ett bra sätt fortsätta att tillsammans med Norge förbereda oss för införandet, säger Torbjörn Larsson.

Kostnader delas

Genom samarbetet med Norge delas kostnaderna för utveckling och underhåll. Att Norge och Sverige anskaffar samma system ger även goda förutsättningar för att samarbeta om utbildning och övning samt för att göra insatser tillsammans.

Det har varit en lång process, som startade 2002. Det gamla artillerisystemet, Haubits 77B, var på väg att falla för ålderstrecket och det fanns behov av ett nytt. Valet föll på att bygga ett helt mobilt system utifrån en vanlig dumper och att dessutom kunna använda vissa delar från Haubits 77B.

Blir klara i år

Två försökspjäser kom 2005, som noggrant har testats och byggts om under resans gång. Två prototyper blir klara i år och de första serietillverkade pjäserna kommer att börja levereras 2011.
– Det är skönt att det är klart. Vi kommer att få en av världens bästa artilleripjäser. Den passar bra in i det nya flexibla insatsförsvaret och kan med fördel användas vid internationella insatser, säger Björn Isaksson, A 9:s projektledare för Archer-systemet, som varit med under hela processen.