Eugen Qvarnström, stavförare i Arméns trumkår, är stolt. Trumkåren lades ner efter muck i somras men den här kvällen är varenda en av de 25 soldater som ingick i plutonen på plats, frivilligt.
– Vi har bara hunnit öva en gång efter muck, men allt satt som det skulle, säger han.
Han är glad att få spela i Ystad.
– Ystad Tattoo har ett enormt bra rykte så det är roligt att vara här. Och det är ett viktigt internationellt utbyte – det blir förståelse och förbrödring mellan människor. Kan man inte språk kan man alltid förstå musik. I militära sammanhang är det viktigt – det är pompa och ståt, och finns med vid högtider, statsceremonier, militära ceremonier. Vi ingjuter mod, hopp och stolthet – musik är viktigare än man tror, säger han.
Trombonspelaren Muhammad Zali i Royal Malaysian Police Band från Malaysia står och förbereder sig tillsammans med resten av kåren.
– Jag är väldigt, väldigt glad över att vara här. Det är mitt första besök i Sverige.
Hans kollega Zahiri B Zawari, kornettist, tycker att det är roligt att så många kårer är samlade.
– Men schemat är så späckat att vi har inte hunnit umgås med de andra. Inte ännu, säger hans.
Mitt i alltihopa går en lycklig Håkan Blixt omkring. Han är producent för Ystad Tattoo och har varit med från början. Första gången var 1999, nu är det sjätte gången.
– Vi är speciella jämfört med många andra. Vi har bara militärrelaterad musik. Vi vill ha fram det genuina från olika länder, det är det som är det intressanta, säger han, uppenbart nöjd och glad över att varje Tattoo blivit lite maffigare än det förra.
Han är mycket tacksam för stödet från Försvarsmakten.
– Utan det hade vi inte kunnat genomföra det här, säger han.
Stödet består bland annat i att många av musiksoldaterna bor på regementet, företrädesvis de som är värnpliktiga. För P 7:s egna värnpliktiga stör det inte heller – just den här veckan övar de på förbandets skjut- och övningsfält runt om i Skåne.
Jan Krappe är ansvarig för P 7:s stöd till evenemanget.
– Det är en glädje och inspiration att se så många nationer på regementet samtidigt. Det är härligt att tänka på historien – trumpeter och trummor användes för att leda och hålla ihop soldater som stred mot varandra, nu är det samma toner och signaler som överbrygger gränser mellan soldater från olika nationer.
Under resten av veckan är det i Ystad det händer. Fullständigt program och information om deltagande musikkårer hittar du om du följer länken i högerspalten. Missa inte heller Försvarsmaktsdagarna ”En dag i insatsen” på Ystad hamnplan den 12-13 augusti klockan 10.00-16.00. Där får du se materiel, träffa soldater och lära dig mer om Försvarsmakten.