Swedec på Eksjö vaktparad

Varje sommarlördag tågar den frivilliga vaktparaden genom Eksjös gator. Deltagare från Smålands husarer, karoliner och ibland hemvärnets musikkår visar upp sig, ofta tillsammans med andra inslag från regionen. Lördagen den 15 augusti var det dags för Swedec att visa upp det nya bombtransportsystemet "Transportsystem OXA" för en intresserad allmänhet.

Kapten Dan Johansson förevisar Transportsystem OXA vid Eksjö vaktparad Foto: Katarina Forsberg
Många var intresserade av att se mer av Swedec verksamhet
Många var intresserade av att se mer av Swedec verksamhet Foto: Katarina Forsberg
Många var intresserade av att se mer av Swedec verksamhet Foto: Katarina Forsberg

Det är tre nya transportsystem som finns på plats i Eksjö garnison. Två benämns Transportsystem OXA och hanterar koncentionell, fabrikstillverkad ammunition eller IED, Improvised Explosive Device, i dagligt tal hemgjorda bomber. Det tredje systemet kallas OXA/BC och hanterar även sprängladdningar med biologiska eller kemiska ämnen.

Enkelt uttryckt fungerar systemet som ett bombsäkert ägg monterat på en lastbil. Ammunitionen eller bomben lastas in i en gastät kammare som finns i kompositcontainern. Hela systemet kan fjärrmanövreras. När luckan till kammaren väl är stängd kan en detonation ske utan risk för vare sig personer eller materiel i närheten. Systemet är världsunikt och har tagit fyra år att utveckla, säkerhetskraven är mycket högt ställda.

Projektledare kapten Dan Johansson:
– Kamrarna är inbyggda i 20-fotscontainrar och transporteras på en civil rullflaklastbil eller en min- och splitterskyddad rullflaklastbil. De är tillverkade av extra höghållfast och seghärdat stål och ska tåla upprepade detonationer. Det tredje systemet, även anpassat till att hantera kemiska och biologiska laddningar, är något mindre i storlek. Om vi misstänker en detonation av eller läckage från objektet inne i systemet ansluts indikerings- och luftprovtagningsinstrument för att fastställa vilket ämne som ska omhändertas, saneras.

Systemen med utbildad personal finns fysiskt placerade i Eksjö och fungerar som ett nationellt stöd om behov uppstår. Skulle t ex Polisen i Stockholm kontakta Swedec för att få hjälp med en misstänkt terroristbomb i centrala staden kan vi vara på plats inom några timmar.

– När bomben väl är inne i kammaren och luckan är stängd kan den gå till detonation även om vår personal står direkt utanför systemet, berättar Dan Johansson. Förmodligen skulle vi inte ens höra smällen därinne.

Förevisningar av Tranportsystem OXA vid Eksjö vaktparad blev mycket uppskattad med många intresserade besökare, gamla som unga.