Svensk patrull utsatt för IED-attack

En svensk patrull i en RG 32 (Galten) utsattes i dag för en IED-attack, hemmagjord sprängladdning, i Afghanistan. Inga soldater skadades.

En svensk soldat framrycker vid sidan av en Galt (Personterrängbil 6) Foto: Alexander Karlsson/Combat Camera
Ziadullah, 74 år, röstar vid sin vallokal i den norra delen av Mazar-e-Sharif som är den största staden i provinsen Balkh. Det har hittills inte kommit in rapporter om störningar i valprocessen
Ziadullah, 74 år, röstar vid sin vallokal i den norra delen av Mazar-e-Sharif som är den största staden i provinsen Balkh. Det har hittills inte kommit in rapporter om störningar i valprocessen Foto: Henrik Klingberg/Försvarsmakten
Ziadullah, 74 år, röstar vid sin vallokal i den norra delen av Mazar-e-Sharif som är den största staden i provinsen Balkh. Det har hittills inte kommit in rapporter om störningar i valprocessen Foto: Henrik Klingberg/Försvarsmakten

Händelsen inträffade klockan 14.24 lokal tid i distriktet Qushtepa, cirka 20 mil väster om Mazar-e-Sharif.

I det svensk-finska ansvarsområdet har det varit en del oroligheter under valdagen. Det har förekommit IED-attacker, det vill säga detonationer av hemmagjorda bomber, och eldstrider mellan motståndsmän och afghanska säkerhetsstyrkor.

Under morgonen i dag var den afghanska polisen i stridigheter i det tidigare så oroliga området i den västra delen av det svensk-finska området. Dagen före valet har den svensk-finska styrkan desarmerat två IED:er i ett område knappt tio mil nordost om Mazar-e-Sharif där den svensk-finska huvudförläggningen finns.

Afghansk polis tog också hand om ammunition som fanns i närheten av flygplatsen i Sheberghan, drygt tio mil väster om Mazar-e-Sharif.

Vallokalerna i Afghanistan öppnade klockan sju i morse lokal tid och stängde klockan fyra på eftermiddagen. Vid stängningsdags fanns inga rapporter om störningar eller händelser kring själva röstandet.

Det finns närmare 700 vallokaler i det svensk-finska ansvarsområdet som omfattar de fyra nordligaste provinserna i Afghanistan.

Det svensk-finska säkerhetsarbetet kring valet fortsätter till valprocessen är klar.