Stridigheterna har ökat i Afghanistan

Den svensk-finska styrkan i Afghanistan har under den senaste månaden varit i sammanstötningar med väpnade grupper ett flertal tillfällen. Inga soldater har skadats. Flera motståndsmän har dödats och regeringsfientliga grupper har drivits ur områden där de tidigare haft makt över den afghanska befolkningen. Här är en summering av stridigheterna.

En hemmagjord bomb placerades i ett par cykelväskor på en cykel och löstes ut med fjärrkontroll. Bomben riktades mot ett finskt Isaf-fordon. Soldaterna klarade sig utan skador. Foto: Försvarsmakten
En CV 90 på platsen för stridigheter cirka 35 kilometer väster om Mazar-e-Sharif. Inga soldater skadades. Tre motståndsmän dog i stridigheterna.
En CV 90 på platsen för stridigheter cirka 35 kilometer väster om Mazar-e-Sharif. Inga soldater skadades. Tre motståndsmän dog i stridigheterna. Foto: Försvarsmakten
En finsk patrull mötte en självmordsbombare öster om Camp Northern Lights. Sprängladdningen detonerade före mötet - ingen av soldaterna skadades.
En finsk patrull mötte en självmordsbombare öster om Camp Northern Lights. Sprängladdningen detonerade före mötet - ingen av soldaterna skadades. Foto: Försvarsmakten
En CV 90 på platsen för stridigheter cirka 35 kilometer väster om Mazar-e-Sharif. Inga soldater skadades. Tre motståndsmän dog i stridigheterna. Foto: Försvarsmakten
En finsk patrull mötte en självmordsbombare öster om Camp Northern Lights. Sprängladdningen detonerade före mötet - ingen av soldaterna skadades. Foto: Försvarsmakten

18 juni

Ett finskt MOT (Military Observation Team) som följer efter en svenska patrull utsätts för en IED-attack i den östra infarten till staden Sheberghan. IED:n var placerad på en cykel och detonerade strax framför det finska fordonet. Inga soldater skadades. Det blev endast lätta skador på fordonet som kunde köras till PO i Sheberghan. Sheberghan ligger ungefär 15 mil väster om Camp Northern Lights i Mazar-e-Sharif.

3 juli

Finskt MOT lämnar Camp Northern Lights för att åka till ett PO i Aybak cirka 15 mil bort i sydvästlig riktning. Efter en knapp timmes resa möter patrullen en civil jeep som detoneras av en självmordsbombare. De två fordonen i den finska patrullen skadas lätt av delar från explosionen. Ingen soldat skadas, självmordbombaren dör i attentatet.

11 juli

En svensk patrull från Sheberghan rör sig på huvudvägen mot svensk-finska Camp Northern Lights i Mazar-e-Sharif. Patrullen beskjuts med finkalibrig eld, men kan med lätta skador på fordonen fortsätta till Mazar-e-Sharif. En förstärkningsstyrka skickas ut till platsen, Char Bulak, men inga motståndsmän syns i området. Inga svenskar skadade.

22 juli

En svensk-finsk patrull är ungefär tio mil söder om Sheberghan i den västra delen av det svensk-finska ansvarsområdet då de beskjuts med finkalibrig eld. Det är känt att det finns gott om motståndsmän i området. Gruppen beskjuts på 200-300 meters håll och lämnar området utan att besvara elden. Ingen soldat i gruppen skadas.

23 juli

En svensk eskortpatrull lämnar Camp Northern Light för att möta en transport som varit med förnödenheter till Shaberghan. Drygt tre mil från hemmabasen beskjuts eskorten med finkalibrig och pansarbrytande eld, ett av fordonen skadas så att det inte kan köras. Patrullen stannar och besvarar elden och kallar på förstärkning. När förstärkning kommer till platsen, en mil strax utanför en by inte långt ifrån staden Balkh i provinsen med samma namn, angreps man av motståndsmän. Tre motståndsmän dödas i striden, en motståndsman skadas och körs till militärsjukhus av svenska sjukvårdare, ytterligare en motståndsman grips av ANP.

25 juli

En svensk-finsk patrull är återigen i området söder om Sheberghan tillsammans med 40 soldater från ANA, Afghan National Army och 20 poliser från ANP, Afghan National Police. Patrullen beskjuts från tre håll och från ett avstånd på 200-300 meter. Patrullen besvarar elden och enligt obekräftade uppgifter från afghanska säkerhetsstyrkor dödas tre motståndsmän och en skadas. Ingen i den svensk-finska patrullen skadas.

30 juli

En svensk-finsk patrull attackeras i området söder om Sheberghan. Patrullen besvarar elden. Inga egna soldater skadas. Det finns inga uppgifter om skadade motståndsmän.

3 augusti

En svensk-finsk patrull med stöd av ett lettiskt MOT beskjuts återigen i området söder om Sheberghan. Eldgivningen besvarades av den finska patrullen. Förstärkning skickades till området och nästa dygn kunde patrullen återvända till närliggande baser. Inga soldater i patrullen skadades. Det finns inga uppgifter om skador i den angripande gruppen motståndsmän.