Söndagsmässa i internationell anda på Camp Victoria

Den svenska kontingentens Camp Victoria i Aijvalija, Kosovo, är hem åt soldater från flera nationer under deras insatstid. Kapten Magnus Sälde, pastor vid KS 19, samarbetar med andra präster inom KFOR och bjöd därför in den finska pastorn Hannu Tomperi för en gemensam söndagsmässa.

Psalmerna framfördes till ackompanjemang från pastor Tomperi.
Psalmerna framfördes till ackompanjemang från pastor Tomperi.
Psalmerna framfördes till ackompanjemang från pastor Tomperi. Foto: Stefan Smedman/Försvarsmakten
Psalmerna framfördes till ackompanjemang från pastor Tomperi. Foto: Stefan Smedman/Försvarsmakten

Några minuter i åtta på söndagkvällen, hörs som vanligt de klingande tonerna från kyrkklockan över Camp Victoria och signalerar mässans början. Pastor Sälde inleder mässan på engelska och önskar alla välkomna. Därefter bjuds besökarna på ett potpurri av textläsning på svenska, predikan på engelska och böner och psalmer på både finska och svenska.

– Det är inte ovanligt att det dyker upp internationella besökare på söndagsmässan. Vi är långt borta från våra hemländer, men ändå nära varandra, förklarar pastor Sälde. Det svenska och finska kynnet ger ett bra samspel, våra kyrkor har mycket gemensamt och det gör samarbetet enkelt. Förutom mässan på Camp Victoria har de även haft en liknande mässa på det finska Camp Ville i Lipjan. De planerar att ha fler gemensamma mässor i framtiden.

Förutom det interna samarbetet inom KFOR, jobbar prästerna med lokala kyrkor som den serb-ortodoxa, romerska katoliker och muslimer. Förutom att de delar en gemenskap, är det ett bra sätt att fånga upp människor i behov av humanitära insatser.

Humanitära insatser

Magnus Sälde är en man med stort engagemang som brinner för sitt kall och det återspeglas i det han gör. Samordning av humanitära projekt är en stor del av hans vardag här nere. Nyligen donerades en blindskrivmaskin, diktafoner och vita käppar till föreningen Blind women of Kosovo. Katolska kyrkan får ett kontinuerligt bidrag till sin sopplunch och de har även fått porslin och basvaror. Dessutom kan skyttesoldaterna som patrullerar olika områden ta med sig matpaket med basvaror där de ser ett behov. Vid skolstarten kommer 100 ryggsäckar med skolmateriel att delas ut till romska skolbarn, som tillhör de fattigaste i Kosovo. Alla humanitära projekt är frivilliga och soldaterna skänker egna pengar till de olika ändamålen.

– Det händer saker mest hela tiden. Det är otroligt roligt att vi kan hjälpa till så mycket och att så många på kontingenten engagerar sig, säger pastor Sälde och ler.