Sommarlov med tårta och Top Gun

I nästan två veckors tid har 23 ungdomar, 11 tjejer och 12 killar, tillbringat sommarlovet i militärkläder och fått en inblick i Försvarsmakten. I morgon är kursen slut och ungdomarna återvänder hem.

Edit Strömbäck, Isabella Hallberg, Elin Pehrson och Greta de Ridder, alla nöjda elever på sommarkursen. Foto: Louise Levin
Johannes Moen, 18 år från Ånäset, var dagelev med uppgiften att vara språkröret mellan instruktörerna och de övriga eleverna.
Johannes Moen, 18 år från Ånäset, var dagelev med uppgiften att vara språkröret mellan instruktörerna och de övriga eleverna. Foto: Louise Levin
Ungdomar från hela Sverige deltog i sommarkursen på F 21.
Ungdomar från hela Sverige deltog i sommarkursen på F 21. Foto: Sara Burlage
Värme är viktigt för överlevnad. Erik Vikman bär ved till tältet.
Värme är viktigt för överlevnad. Erik Vikman bär ved till tältet. Foto: Louise Levin
Johannes Moen, 18 år från Ånäset, var dagelev med uppgiften att vara språkröret mellan instruktörerna och de övriga eleverna. Foto: Louise Levin
Ungdomar från hela Sverige deltog i sommarkursen på F 21. Foto: Sara Burlage
Värme är viktigt för överlevnad. Erik Vikman bär ved till tältet. Foto: Louise Levin

Sommarkursen inleddes tisdagen den 4:e augusti med inryckning och ungdomarna utrustades då med militära kläder.

– Kläderna är jättebra och jag har upptäckt kalsongerna. De är supersköna, säger Isabella Hallberg, 15 år från Hudiksvall.

Utbildning och studiebesök

Efter det har dagarna varit fyllda med både utbildning och studiebesök. Deltagarna har bland annat fått lära sig sjukvård, tältresning, orientering och radiosignalering. Alla som fyllt 17 år har fått prova att skjuta med AK 5 och de som inte fyllt 17 år har fått skjuta med luftgevär. Förutom detta har ungdomarna genomfört studiebesök på olika arbetsplatser inom garnisonen. Bland annat har de besökt ett flygunderhållskompani, en flygdivision och flygledarna i flygledartornet.

Jobbigt men roligt

Under helgen genomförde de ett ”överlevnadsdygn” där de skulle sova ute i skogen under ett skärmskydd. Här sattes deras tålamod på prov. När blodsockernivån sjunker brukar det visa sig i humöret.

– Det var jobbigt när vi inte fick veta när vi skulle få mat. Allt våra befäl sa var att middagen var uppskjuten. Då blev folk lite griniga, säger Isabella.

Kurschef Fredrik Wiberg tycker att det är viktigt för ungdomarna att de får prova på att vara hemifrån och prova saker som de inte tror att de klarar.

– Det gör att de växer som människor, säger han.

– Jag har lärt mig saker om mig själv. Att jag klarar mig själv, säger Elin Pehrson, 17 år från Örnsköldsvik.

– Saker som förr var jobbiga hemma är inte alls jobbigt längre, säger Isabella.

Höjdpunkter

Aktiviteterna har varit många och schemat har därför varit fullspäckat under kursen. Flygning med helikopter och även med en Cessna hör till höjdpunkterna, men det finns även annat som deltagarna kommer att minnas.

– Allt har varit roligt, men på olika sätt, säger Edit Strömbäck, 17 år från Piteå.

Under kursen har tre deltagare fyllt år, vilket uppmärksammades av instruktörerna.

– Ja, vi fick äta tårta och se ”Top Gun” i filmsalen, det var roligt, säger tjejerna i mun på varandra.

– Exercisen och brännbollen var också rolig, säger Greta De Ridder, 16 år från Stockholm.

Nya kunskaper testas

På höjden intill Sågträsket nära Kallax by har ungdomarna fått uppgiften att ordna förläggningsplats för natten. Där ska de tillbringa andra natten ute i fält under en tillämpningövning. Ved ska huggas, tälten ska resas och en hygienplats ska iordningsställas.

För överlevnad har ungdomarna fått lära sig hur viktigt det är med värme och mat. Trots detta så glömde de täcka över veden innan det började regna, vilket gjorde att den blev alldeles blöt.

– Vi fick en utskällning då, men det hör till, berättar Edit.

Kursen avslutas med vård av materiel och återlämning av kläder.