Soldater börjar bli ”varma i kläderna”

De cirka 230 soldater som ryckte in till Ing 2 den 3:e augusti i år börjar nu både bildligt och bokstavligt att bli varma i kläderna. Under de första fjorton dagarna av sin tio månader långa värnpliktsutbildning har utbildningsintensiteten varit hög och rasterna få. Exercis, vapen- och sjukvårdstjänst är det som utbildningen handlat mycket om och en hel del grundläggande rörelser och handgrepp sitter redan. Mycket utrustning kryddat med högtrycksbetonad väderlek på Småländska höglandet gör att det blir extra tufft att rycka in i lumpen.

Soldater ur Maskinpluton på Ing 2 under skjututbildning. Foto: Peter Gustafsson/Ing 2
Ricky Stenberg (närmast) och Jesper Johansson utvärderar sina skott på måltavlan.
Ricky Stenberg (närmast) och Jesper Johansson utvärderar sina skott på måltavlan. Foto: Peter Gustafsson/Ing 2
Klassisk exercis är en del av den grundläggande soldatutbildningen.
Klassisk exercis är en del av den grundläggande soldatutbildningen. Foto: Peter Gustafsson/Ing 2
Ricky Stenberg (närmast) och Jesper Johansson utvärderar sina skott på måltavlan. Foto: Peter Gustafsson/Ing 2
Klassisk exercis är en del av den grundläggande soldatutbildningen. Foto: Peter Gustafsson/Ing 2

Att ha effektiv och intensiv grundläggande soldatutbildning är viktigt för ett funktionsförband som Ing 2. För vissa soldater börjar den så kallade befattningsutbildningen, specifik utbildningen mot en viss befattning, redan sex veckor efter inryckningen. Det är många befattningsutbildningar som ska genomföras innan soldaterna kan samtränas i förband. För soldaterna vid Ledningsplutonen är det främst sambandstjänst och dykutbildning som gäller.

– Det här är det roligaste jag gjort på väldigt länge, säger blivande fältarbetsdykaren Jesper Johansson, 19, från Staffanstorp. Jag sökte till tjänsten därför att jag är ute efter en lite tuffare utmaning, jag dyker mycket civilt så det här är helt perfekt för mig.

– För mig var det möjligheten att köra fordon som lockade, säger plutonskamraten Ricky Stenberg, 20, från Nybro. Jag har verkstadserfarenhet sedan tidigare och det hoppas jag är bra att ha med sig i befattningen som fordonsförare som jag ska bli.

Soldaterna vid Ledningsplutonen utbildar sig just nu på sitt eldhandvapen, Automatkarbin 5 C, på en skjutbana. De har också hunnit med sjukvårdstjänst, exercis och orienteringsutbildning sedan inryckningen. Nästa vecka stundar första fältveckan och sedan börjar befattningsutbildningen på spridda håll.

På skjutbanan bredvid Ledningsplutonen är det Maskinplutonens soldater som övar skjutning. Av dessa drygt 20 soldater ska samtliga utbildas på att kunna köra och hantera fyra olika fordonstyper. I mitten på september startar en cirka 20 veckor lång fordonsutbildning för dem.