Sista inryckningen?

Måndag den 3:e augusti ryckte 34 nya soldater in vid F 21. En kull som kan komma att bli den sista sedan starten 1941. I juni i år lämnades ett förslag in till regeringen om införande av frivillig utbildning istället för den traditionella värnpliktsutbildningen. Blir förslaget verklighet var detta den sista inryckningen vid F 21.

Daniel Svensson, en av de 34 nyinryckta soldaterna vid F 21, packar ihop sin militära utrustning. Foto: Sara Burlage/Försvarsmakten
Thom Älmeros är glad över att ha fått rycka in som bevakningsoldat vid F 21, vilket var hans första val vid mönstringen.
Thom Älmeros är glad över att ha fått rycka in som bevakningsoldat vid F 21, vilket var hans första val vid mönstringen. Foto: Sara Burlage/Försvarsmakten
Nyexaminerade fänrik Peter Östling gör kanske sin första och sista inryckning som befäl.
Nyexaminerade fänrik Peter Östling gör kanske sin första och sista inryckning som befäl. Foto: Sara Burlage/Försvarsmakten
Thom Älmeros är glad över att ha fått rycka in som bevakningsoldat vid F 21, vilket var hans första val vid mönstringen. Foto: Sara Burlage/Försvarsmakten
Nyexaminerade fänrik Peter Östling gör kanske sin första och sista inryckning som befäl. Foto: Sara Burlage/Försvarsmakten

Det var ett glatt och förväntansfullt gäng som under måndagen anlände till F 21. Första dagen av 11 månader med nya vänner, ny säng, nya kläder och rutiner. Vissa hade rest lång väg medan andra kommit från Luleåområdet. Vid ankomst skrevs alla in för att därefter bli visade till den kasern som nu skulle bli deras nya hem.

Nyexaminerade fänrik Peter Östling var en av de officerare som visade soldaterna tillrätta och tog med dem för att hämta den militära utrusningen. Peter har nyligen avslutat officersutbildningen och genomför sin första inryckning som nybliven officer. Han känner sig trygg i rollen som befäl och tycker att det är tråkigt om detta skulle vara den sista inryckningen han genomför.

– Vad som händer i framtiden vet vi inte förrän till hösten, men jag hoppas självklart att värnpliktsutbildningen blir kvar i någon form, säger fänrik Östling.

Full av förväntan

 
Inne i ett av logementen packar nyinryckta Thom Älmeros, från Norrfjärden utanför Piteå, upp sin uttagna militärutrustning. Han är glad över att han fick placering som bevakningssoldat på F 21 då det var hans försthandsval vid mönstringen. Att han kan tillhöra den sista kullen värnpliktiga är inte något han reflekterat över men han tycker att värnplikten är något bra och hoppas på internationell tjänstgöring efter muck.

– Jag tror att det är viktigt att det är många utbildade om det utbryter krig här i Sverige, men också för internationell tjänstgöring, säger Thom.

Vid mönstringen fick Thom information om att utbildningen till bevakningssoldat också innehåller civila meritvärden, som kan leda till bevakningsjobb efter muck. Han ser nu framför sig flera långa pass i vakten, patrullering och bevakning. En befattning som han tror kräver stort tålamod.

– Jag har hellre mycket att göra än lite, men det viktiga är att kunna se nyttan i det man gör och förstå varför, säger Thom.