Relativt lugnt val i norra delen av Afghanistan

President- och provinsvalet förflöt relativt lugnt i de fyra nordliga provinserna som utgör det svensk-finska ansvarsområdet i norra Afghanistan. Trots hotelser från talibanrörelsen gick afghanerna till valurnorna.

Nasrullah är 60 år och diversearbetare och röstar i vallokalen i Sayed Yaha Omari School i Mazar-e-Sharif. Jobb och lugn i Afghanistan är hans förhoppning om framtiden. Foto: Henrik Klingberg/FS 17/Försvarsmakten
Röstningen skedde i en jämn ström i vallokalen i Noor Khoda School i den norra delen av Mazar-e-Sharif.
Röstningen skedde i en jämn ström i vallokalen i Noor Khoda School i den norra delen av Mazar-e-Sharif. Foto: Henrik Klingberg/FS 17/Försvarsmakten
Varje röstande afghan doppar sitt finger i en bläckburk för att visa att man har röstat och för att röstning bara ska ske en gång. Det här är vallokalen Sultan Gheyasuddin Kartay Sultan Gheyas i centrala Mazar-e-Sharif.
Varje röstande afghan doppar sitt finger i en bläckburk för att visa att man har röstat och för att röstning bara ska ske en gång. Det här är vallokalen Sultan Gheyasuddin Kartay Sultan Gheyas i centrala Mazar-e-Sharif. Foto: Henrik Klingberg/FS 17/Försvarsmakten
Mirza, 42, hjälper sin 74-årige far Ziadullah vid valstationen Noor Khoda School i Mazar-e-Sharif. Zaidullah röstar i ett tält utanför skolan som är valstation.
Mirza, 42, hjälper sin 74-årige far Ziadullah vid valstationen Noor Khoda School i Mazar-e-Sharif. Zaidullah röstar i ett tält utanför skolan som är valstation. Foto: Henrik Klingberg/FS17/Försvarsmakten
Röstningen skedde i en jämn ström i vallokalen i Noor Khoda School i den norra delen av Mazar-e-Sharif. Foto: Henrik Klingberg/FS 17/Försvarsmakten
Varje röstande afghan doppar sitt finger i en bläckburk för att visa att man har röstat och för att röstning bara ska ske en gång. Det här är vallokalen Sultan Gheyasuddin Kartay Sultan Gheyas i centrala Mazar-e-Sharif. Foto: Henrik Klingberg/FS 17/Försvarsmakten
Mirza, 42, hjälper sin 74-årige far Ziadullah vid valstationen Noor Khoda School i Mazar-e-Sharif. Zaidullah röstar i ett tält utanför skolan som är valstation. Foto: Henrik Klingberg/FS17/Försvarsmakten

I Mazar-e-Sharif i provinsen Balkh var det väldigt lugnt på gatorna igår. Vid vallokalen Sayed Yaha Omari School hade ungefär ett tusen av de två tusen röstberättigade i valdistriktet röstat vid ett-tiden igår. Vallokalerna höll öppet från klockan sju på morgonen till klockan fyra på eftermiddagen.
Nasrullah, 60 år, var en av de röstande.

– Vi behöver fred och välstånd och jobb för dom fattiga, säger han.
Nasrullah säger att han varit diversearbetare i hela sitt liv.
– När jag var yngre fanns det gott om jobb och det var fred.

Vid en annan röstlokal, Noor Khoda School, också den i norra delen av Mazar-e-Sharif röstar Mirza, 42 tillsammans med sin far Ziadullah, 74. Fadern behöver lite hjälp med att fylla i papperen eftersom han ser lite dåligt och inte helt obehindrat kan läsa. De har samma önskan som Nasrullah – fred och utveckling.

Talibanerna är helt emot valet i Afghanistan och vill själva styra landet efter sina regler. Det har förekommit hotelser mot de röstande afghanerna. Fingrar skulle klippas på den som går och röstar. Varje röstande afghan sticker fingret i en bläckburk som ett bevis på att man röstat och för att valarbetarna ska kunna se vem som lagt röst och inte.

Det är för tidigt att säga något om röstdeltagandet i de provinser som utgör det svensk- finska ansvarsområdet. Enligt uppgift var det i alla fall fler kvinnor än män som röstade i Jowzjan-provinsen – en av de fyra provinserna i det svensk-finska området.

Uppgifter i media gör gällande att valdeltagande kommer att stanna på mellan 40 och 50 procent. Som en jämförelse kan nämnas att svenskarnas deltagande i senaste valet av parlamentariker till EU var på drygt 43 procent.

För att valet ska godkännas måste en presidentkandidat få minst 50 procent av rösterna. De två starkaste kandidaterna är sittande president Hamid Karzai och utmanaren Abdullah Abdullahs. Om ingen av kandidaterna når över spärren på 50 procent kommer valet att göras om – då står det endast mellan de två starkaste kandidaterna. En andra valomgång blir i så fall efter Ramadan som sträcker sig fram till 22 september.

Det inträffade en del dåd i det svensk-finska ansvarsområdet med anknytning till valet.

Dagen före valet inrapporterade afghansk polis en vägbomb som helt spärrade vägen till en vallokal. Den kunde röjas av svenska sprängämnesexperter från styrkan i Mazar-e-Sharif och vägen till vallokalen öppnades.

En valarbetare som arbetade i en av de fyra norra provinserna har dödats, det har skett raketattacker i den västra delen av ansvarsområdet och ett par boxar med valsedlar har förstörts. Det har också skett en del beskjutningar på några platser inom det svensk-finska ansvarsområdet.