Militärmusik och hästar intar Uppsala

Lördagen den 29 augusti fylls Uppsala med pompa och ståt, musik och parad till både fots och häst. Då firas Beridna högvaktens och Försvarsmusikens Dag.

Både hästar och musik fyller Uppsala den 29 augusti. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Marinens musikkår avslutar med gratiskonsert i Botaniska trädgråden. Bild från Berwaldhallen tidigare i år.
Marinens musikkår avslutar med gratiskonsert i Botaniska trädgråden. Bild från Berwaldhallen tidigare i år. Foto: Katja Öberg Lundgren/Försvarsmakten
Marinens musikkår avslutar med gratiskonsert i Botaniska trädgråden. Bild från Berwaldhallen tidigare i år. Foto: Katja Öberg Lundgren/Försvarsmakten

Flanörer och torghandlare kan komma på sig själva med att gå i takt den 29 augusti. Det blir lätt så när marschmusik spelas. Och marschmusik är vad militärmusik ofta förknippas med.
– Det statsceremoniella är ju grunden i vår verksamhet, men vi kan så mycket mer och vi vill spela på så många platser om möjligt även utanför Stockholm, säger Per-Erik Laksjö, chef för Försvarsmusikcentrum och en av dagens arrangörer.

Stor mix på Vaksala torg

Beridna högvaktens och försvarsmusikens dag inleds med kammarmusikkonsert i Helga Trefaldighets kyrka, följt av en parad genom staden till Vaksala torg (se program intill). På Vaksala torg visar Livgardets drilltropp exercis i hög klass. De gjorde senast succé på Ystad International Military tattoo och är unika i Sverige.
Stiftelsen Beridna högvakten, som stödjer Försvarsmakten med hästar, har formell överlämning av några hästar och det blir även exercis av musikkår. Säsongen för den beridna vaktparaden är annars över för i år.

Gratiskonsert avslutar

Dagen avslutas med en stor gratiskonsert i Botaniska trädgården med bland annat Marinens musikkår. Konferencier är Christopher O´Regan, känd från tv om Stockholms slotts historia. Konsertens tema är Märkesåret 1809, varför även finska Beväringsorkestern är med. Konserten spelas in av TV4 Plus och sänds den 12 september klockan 19.00.
– Tidigare tv-sändningar har haft höga tittarsiffror. Vi ser det som ett bevis för det intresse och behov som finns av militärmusik. Och vad passar då bättre än att genomföra något så storslaget än i Botaniska trädgårdens prakt, säger Per-Erik Laksjö.

Dagen är ett samarrangemang mellan Livgardet, Försvarsmusikcentrum och Beridna högvakten.