Många nyfikna på Försvarsmakten

Kring 10 000 personer besökte Försvarsmaktsutställningen ”En dag i insatsen” i Ystad 13-14 augusti, som hölls i samband med Ystad International Military Tattoo.– Det är roligt och viktigt att vara här. Vi vill visa vad Försvarsmakten står för och vilka vi är, säger Mohammad Babak-Rad, insatssoldat i 43. insatskompaniet i Malmö Husarbatajon.

Elin Hjulström och Mohammad Babak-Rad pratar med Jane Ipsen Pedersen och sonen Magnus. Foto: Anja Edvardsson, P 7
Många passade på att prata med patrullen som gick Ystads gator fram.
Många passade på att prata med patrullen som gick Ystads gator fram. Foto: Anja Edvardsson, P 7
Publiken strömmade till när JAS 39 Gripen flög över utställningen. I bakgrunden skymtar HMS Dristig.
Publiken strömmade till när JAS 39 Gripen flög över utställningen. I bakgrunden skymtar HMS Dristig. Foto: Anja Edvardsson, P 7
Bengt Åström följde med barnbarnen Albin och Hugo upp på stridsfordon 90.
Bengt Åström följde med barnbarnen Albin och Hugo upp på stridsfordon 90. Foto: Anja Edvardsson, P 7
Många passade på att prata med patrullen som gick Ystads gator fram. Foto: Anja Edvardsson, P 7
Publiken strömmade till när JAS 39 Gripen flög över utställningen. I bakgrunden skymtar HMS Dristig. Foto: Anja Edvardsson, P 7
Bengt Åström följde med barnbarnen Albin och Hugo upp på stridsfordon 90. Foto: Anja Edvardsson, P 7

Han vill tvätta bort fördomar om Hemvärnet – nationella skyddsstyrkorna, fördomar han ofta möter.
– Många har bilden att Hemvärnet är gamla farbröder som vaktar en bro. Så är det inte. Mitt kompani är specialiserade på strid i bebyggelse, säger han.

Han har just berättat mer om Försvarsmakten för danska Jane Ipsen Pedersen, som tittar på utställningen tillsammans med sonen Magnus.
– Vi är här på semester, därför gick vi hit. Magnus verkar gilla det och jag har fått se en stridsvagn inifrån för första gången, säger hon nöjd.

Utöver flera konserter var många delar av Försvarsmakten representerade på utställningen: Försvarshögskolan och Rekryteringscentrum berättade om hur man blir officer, miljöavdelningen på P 7 visade hur stridsfordon gynnar miljön, det gick att göra delar av de fysiska tester som officerare ska klara, det fanns simulatorskytte och möjlighet att gå in i stridsvagn 122 och i stridsfordon 90, besättningen på bevakningsbåten HMS Dristig som låg vid kajen berättade mer om sitt fartyg och om kollegornas arbete utanför Somalias kust och när det blev dags för flyguppvisning med JAS 39 Gripen strömmade besökarna till.

Piloten Claes Peterson, som stod på marken och beskrev vad hans kollega gjorde i luften, fick svara på många frågor, bland annat en om hur det känns att sitta i planet när man svänger och blir utsatt för maximala G-krafter (gränsen går vid 9): man känner sig gammal och väldigt, väldigt tung.
– Det är bra att vi är här och kan berätta för allmänheten om flygvapnets roll i det nya insatsförsvaret. För egen del tycker jag att det är intressant att träffa kollegor från andra delar av Försvarsmakten – och så är det härligt med all musik, säger han.

Men alla Ystadbor som rörde sig i centrum kom inte till utställningen. För att träffa så många människor som möjligt gick därför regelbundet patruller genom centrala Ystad – på samma sätt som man patrullerar i Kosovo eller Afghanistan, men anpassad efter hotbilden i Ystad just den här dagen förstås. 43.e insatskompaniet hade fått uppgiften, och halva patrullen har tidigare varit i Kosovo och gjort precis samma sak.
– Både här och där träffar vi många barn. Här hemma är barnen blygare, säger Elin Hjulström.
– I Kosovo kom folk fram och pratade i högre utsträckning. Här får vi ta kontakt, säger Mohammad Babak-Rad.

Birgitta Thormarker, som går Regementsgatan fram, blev först lite rädd när soldaterna kom.
– Jag tänkte ”Har det hänt något?”. Men nu när jag har pratat med dem tycker jag att det är trevligt att de är här. Jag skulle däremot känna mig otrygg om värnplikten drogs in – jag vill ha ett försvar! Och jag blev lite förvånad över att se en flicka bland soldaterna – men det är väl så nu, säger hon glatt.

– Det är jättekul med patruller! Soldaterna är ödmjuka och trevliga, säger Per Leufvenius, som soldaterna träffar på Jennygatan, efter att ha fått svar på några frågor.

Två poliser söker kontakt med patrullen – de kommer fram och frågar om det möjligen går att få hjälp att dirigera trafik under konserterna på Österportstorg – och det finns det, visar det sig efter lite radiotrafik med cheferna i hamnen.

Efteråt, tillbaka vid utställningen i hamnen, är soldaterna i patrullen nöjda.
– Det här är ett jättebra sätt att synas, säger Daniel Pålsson och gruppen enas om att det är en bra idé att ha fler patruller i städer i framtiden.

Jan Bohman, projektledare och informationschef på P 7, är mycket nöjd med hela arrangemanget.
– Vi har nått väldigt många människor. Det visar att intresset för Försvarsmakten är stort. Vi hoppas att några av dem vi träffat här kommer till oss framöver: som soldater, officerare eller civilanställda. Här har vi visat bredden - vi finns i luften, på marken och till sjöss. Och den som inte vill jobba hos oss, kan få en spännande fritid i Hemvärnet – nationella skyddsstyrkorna, säger han.

Den som inte har fått nog av stridsfordon kan besöka Vallåkraträffen 15-16 augusti, där Försvarsmakten finns på plats med en monter.