Hindersimning - teknik och taktik

Efter onsdagsmorgonens skyttetävling förberedde sig deltagarna för hindersimningen i Fyrishovs simhall i Uppsala.

Hindersimning är en specifik gren inom flygfemkamp. Foto: Mats Gyllander/Försvarsmakten
De tävlande ska simma under två hinder på väg mot mål.
De tävlande ska simma under två hinder på väg mot mål. Foto: Mats Gyllander/Försvarsmakten
De tävlande ska simma under två hinder på väg mot mål. Foto: Mats Gyllander/Försvarsmakten

Hindersimningen är både en teknisk såväl som taktisk gren. Det räcker inte med att vara en skicklig simmare – efter 50 meter simning måste de tävlande ta sig upp ur poolen, runda en kon och dyka tillbaks ner i vattnet igen.

Under den andra hälften av distansen ska simmarna ta sig under två hinder, som vardera är 4,5 meter långa som är placerade med 25 meters mellanrum. Hindren påminner något om breda “stegar” och det är tillåtet att använda dem för att dra sig fram under vattnet.

Det krävs både styrka och uthållighet för att få en bra tid, liksom att planera sin simning taktiskt väl. Värdefulla sekunder kan gå förlorade både i och ur vattnet.

Innan detta militära mästerskap i femkamp genomförde det spanska laget ett tiodagars träningsläger.

– Det är svårare att tävla i en femtiometerspool när du vant dig att träna i en som är tjugofem meter, säger Fernando Ceca, efter det tävlingen avslutats. Detta är Cecas sjätte år som pentatlet i det spanska militära landslaget.

Tävlingsdeltagarna simmade heaten två åt gången med ibland mycket hård konkurrens om förstplaceringarna. I de individuella resultaten dominerade Turkiet, Finland och Norge bland de första fem.

I lagsammanställningen vann Norge före Finland med Turkiet på tredje plats.

Samtliga spanska pentatleter är piloter som antingen flyger stridsflygplanet F-18 Hornet eller transportflygplan för räddningsuppdrag. Beroende på arbetsuppgifterna de har brukar de få två till tre träningstillfällen per vecka under tjänstetid, men sällan tillsammans eftersom de är baserade på olika flygbaser.

På lördag är det dags för hinderbana och orientering, något som den spanske pentatleten Alberto Calvo ser fram emot eftersom löpning är hans favoritsport.