”GEO” klar med sin 1 000:e produkt

Geocellen på FS 17 gjorde igår sin 1 000:e produkt. Lite av ett jubileum. Det blev en karta till ANA, Afghan National Army.

Erik Brun, operatör och Klas Karlsson chef för Geocellen, kollar igenom den 1 000:e produkten från GEO, en karta till ANA, Afghan National Army. Foto: Henrik Klingberg/Försvarsmakten

På tre månader har det skapats 1 000 produkter. Det betyder drygt tio produkter per dag. En produkt innehåller oftast mer än en karta och 3 500 kartor har tillverkats sedan FS 17 kom till Camp Northern Lights i Mazar-e-Sharif. Beställningar kommer från hela kontingenten och det varierar från rätt enkla översiktskartor till mer exakta med höjdkurvor och mycket detaljer som till exempel den 1 000:e som ANA ska använda. En egen skrivare, förutom värdefull kunskap, gör att det går relativt snabbt att ta fram en karta – det tar ungefär 1, 5 timmar att göra en detaljerad karta.

Poängen är att snabbt kunna ta fram kartor utifrån det som finns digitalt i de tekniska systemen för att stötta förbandets uppfattning om läget i området. Kartor tas fram efter samtal med den som ska använda den och blir på så sätt rätt anpassad för det den ska användas till – en patrull eller en operation. Och det går snabbt, det tar ett par minuter att ta fram en karta över en händelse som till exempel när en trupp är i eldstrid med motståndsmän. Kartan kan användas av förstärkningsstyrkor för att hitta till platsen och få en bild över hur det ser ut i området.

En annan fördel med att FS 17 själva tillverkar kartorna är att man slipper hålla ett förråd med papperskartor. Ett lager skulle sannolikt ta upp flera containers.
– Största utmaningen är när någon vill ha en detaljerad karta över hela ansvarsområdet och som dessutom ska få plats i en benficka, säger Klas Karlsson, chef för Geocellen.
En karta över det svenska ansvarsområdet i norra Afghanistan blir i skala 1:50 000 sex meter bred. Lite tufft att vika ihop i en benficka.