Framtida NBG-soldater?

Runt om i landet pågår just nu inryckningen av årets värnpliktiga. Förhoppningen är att så många av dem som möjligt väljer att söka till Nordic Battlegroup efter muck. Och visst lockar NBG och annan utlandstjänstgöring - även om det för de nyinryckta just nu ligger lite långt bort.

Anna Ström och Elin Sandberg har just ryckt in i Halmstad. Kanske väljer de att söka till NBG efter muck. Foto: Morgan Sundén/Försvarsmakten
Daniel Hellbring vet vad NBG är men visste inte att förbandet återigen ska stå i beredskap 2011.
Daniel Hellbring vet vad NBG är men visste inte att förbandet återigen ska stå i beredskap 2011. Foto: Anne-Lie Sjögren
Daniel Hellbring vet vad NBG är men visste inte att förbandet återigen ska stå i beredskap 2011. Foto: Anne-Lie Sjögren

– Jag känner inte mig tillräckligt i form för det precis nu. Men man får väl se om elva månader. Jag har faktiskt funderat på utlandstjänst, men det finns så mycket annat man också vill göra, säger Alfred Unsgaard på Lv6 i Halmstad. Hans regemente ansvarar för uppsättandet av en radarenhet till Nordic Battlegroup.
På P4 i Skövde, som bidrar med delar till NBG:skyttebataljon, berättar Daniel Hellbring att han vet vad Nordic Battlegroup är men att han inte kände till att förbandet åter ska stå i beredskap 2011. Det gör däremot Anna Ström i Halmstad:
– En kompis storebror var med där förra gången. Jag har tänkt söka utlandstjänst i alla fall. Om det blir NBG eller något annat vet jag inte, men en utlandstjänstgöring är mitt mål med värnplikten, berättar hon.


Under hösten kommer chefen för Nordic Battlegroup, brigadgeneral Stefan Andersson, att besöka de förband som ansvarar för att utbilda NBG-förband. Vid de besöken kommer han också att träffa de värnpliktiga och berätta om NBG. I vecka 43 inleds sedan rekryteringen till Nordic Battlegroup, så fram tills dess kan Anna Ström och alla andra värnpliktiga fortsätta att fundera på vad de vill göra efter muck.