Fortsatt soldatutbildning

Sverige befinner sig i kris! Första ubåtsflottiljens värnpliktiga har skickats ut för att träna sina färdigheter och sedan ingripa i områden i sydöstra Sverige. Detta var scenariot som utspelade sig under utbildningen för fortsatt soldatutbildning (FSU). Denna typ av utbildning genomförs varje år i syfte att utbilda och förbereda sjömännen för tjänstgöring nationellt såväl som internationellt.

Skarpskytte. Foto: Johan Kling
Ingripande mot folkmassa.
Ingripande mot folkmassa. Foto: Johan Kling
Öar i Karlskrona skärgård säkrades från fientliga sabotageförband.
Öar i Karlskrona skärgård säkrades från fientliga sabotageförband. Foto: Johan Kling
Personaltransport.
Personaltransport. Foto: Johan Kling
Ingripande mot folkmassa. Foto: Johan Kling
Öar i Karlskrona skärgård säkrades från fientliga sabotageförband. Foto: Johan Kling
Personaltransport. Foto: Johan Kling

De cirka 70 värnpliktiga som deltog i övningen fick under en längre tid lära sig att uppträda och verka i bebyggelse såväl som ute i naturen. Stor vikt lades på att verka i skärgårdsmiljö där soldaterna transporterades mellan öar i snabbgående stridsbåtar.

De olika ämnen som avhandlades under utbildningen var bland annat markstrid, ingripande mot folkmassor, skarpskytte, patrulltjänst och skyddsvaktsutbildning. Utöver detta så praktiserades ledarskapet och pedagogiken, framförallt för de soldater som under veckan agerat som gruppchefer.