Första veckan som värnpliktig

Idag är det en vecka sedan de stod utanför grinden. Då med många funderingar om vad som väntade. Nu fyllda med nya intryck och mycket lärdomar.

Anna Forsberg och de andra på Södra Wadsbo kompani övar på hur de ska hantera sina vapen på ett säkert sätt. Foto: Anne-Lie Sjögren
Mikael Larsson, Skånings kompani, gör i ordning sina hörselskydd.
Mikael Larsson, Skånings kompani, gör i ordning sina hörselskydd. Foto: Anne-Lie Sjögren
Johannes Juntunen blev sist kvar, alltså den som orkade hålla på att springa längst tid.
Johannes Juntunen blev sist kvar, alltså den som orkade hålla på att springa längst tid. Foto: Anne-Lie Sjögren
Mikael Larsson, Skånings kompani, gör i ordning sina hörselskydd. Foto: Anne-Lie Sjögren
Johannes Juntunen blev sist kvar, alltså den som orkade hålla på att springa längst tid. Foto: Anne-Lie Sjögren

Sedan de killar och tjejer som nu gör sin värnplikt anlände till regementet har deras dagar varit fyllda med uppgifter. Första dagen började de hämta ut all sin utrustning. Den har de personligt ansvar för så det gäller att lära sig hur den ska skötas och förvaras.
– Vi har sytt och sytt och sprättat och sytt igen, säger några av de värnpliktiga när de visar sina uniformer med påsydda märken och tecken. Förutom att ta hand om sina saker har de nött vardagliga rutiner och övat mycket excersis.

Hälsa

I gymnastiksalen har det under veckan varit fullt upp. Alla som ryckt in har genomfört ett konditionstest. Det testet visar hur de ligger till konditionsmässigt just nu och det kan bli en sporre till att förbättra sig tills det är dags för nästa test, någon gång före jul. Fysisk träning är ett viktigt inslag i utbildningen och under veckan som gått har de hunnit med flera träningspass. Kondition och styrka byggs på så att de ska orka med framöver.

Vissa tester som görs är lagstadgade, som hörseltestet. Värdet som de värnpliktiga får på testet går de igenom med en sköterska. Det ger dem en uppfattning om vad som kan påverka hörselvärdena. Under första tiden genomförs också utbildningen ”Hör upp och hör sen”. En utbildning för att förebygga hörselskador och lära dem hur de ska skydda sin hörsel på bästa sätt.

Säkerhet

Att förebygga skador är ett viktigt inslag och säkerheten kommer alltid först när det gäller allt ifrån att hantera en kniv till att kunna använda sitt vapen utan risk för att någon skadas.

Ja, det är mycket som ska gås igenom och de flesta verkar tycka att det har varit jobbigt men kul. Det har varit många genomgångar men inte så många långa teoripass utan de varvas med praktik. Framöver fortsätter utbildning och träning. Anna, Mikael och de andra ska rutinmässigt och med stor säkerhet kunna använda sina vapen och sin materiel.