Första dygnen i fält

Nu har det gått en vecka sedan de nya jägarsoldaterna ryckte in i Arvidsjaur. Efter några dagar med mycket exercis och materielkännedom bar det iväg ut i skogen redan på fredagen. Det var dags för det första fem dygnen i fält.– Det har varit många nya intryck. Det är helt klart mycket att hålla reda på, man kan liksom aldrig slappna av, säger Lukas Gamerov från Örebro.

Orientering med stridsutrustning stod på måndagskvällens program för de nyinryckta jägarsoldaterna i Arvidsjaur. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
– Det har varit en händelserik och intressant första vecka, tyckte Lukas Gamerov och John Karlsson.
– Det har varit en händelserik och intressant första vecka, tyckte Lukas Gamerov och John Karlsson. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
En av plutonerna samlade inför orienteringen.
En av plutonerna samlade inför orienteringen. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
– Det har varit en händelserik och intressant första vecka, tyckte Lukas Gamerov och John Karlsson. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
En av plutonerna samlade inför orienteringen. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

De cirka 60 jägarsoldaterna som ryckte in i på jägarbataljonen måndagen den 27 juli är samlade på tredje skvadronen för att genomgå den grundläggande jägarutbildningen. De första dygnen i fält innebär kort och gott att börja bygga upp fältvanan.
– Vi går igenom det grundläggande för att soldaterna ska bli vana att vistas i fält med alla friktioner det innebär. Det är allmän förläggningstjänst, vapenhantering, handhavande av kniv och yxa, fälthygien med mera, berättar kapten Jonny Andersson, ställföreträdande skvadronchef och ansvarig årets grundläggande jägarutbildning.

Orientering

När informationsavdelningen anlände till Arvidsjaursskjutfält på måndagskvällen var det dags för en enklare orienteringsutbildning för soldaterna.
– Vi ska orientera med stridsutrustningen på och det är väl cirka 22 grader varmt och strålande sol så jag gissar att det kan bli ganska svettigt, sa John Karlsson från Karlshamn innan de fick sina kontrollangivelser.

Infohelgen gav mycket

Som nyinryckt soldat är det mycket nytt att lära sig den första tiden.
– Att göra lumpen liknar ingenting man upplevt tidigare. Det var oerhört nyttigt att åka upp hit på informationshelgen i maj. Då fick man en bra inblick i vad som väntade och så fick man bekanta sig med jägarbataljonen och Arvidsjaur. Det innebär att man inte behöver fundera på det utan man kan koncentrera sig på tjänsten, berättar John Karlsson.

När alla tagit sig i mål efter orienteringsslingan avslutades måndagskvällen med fälthygien innan det var dags att krypa till kojs.