Först uppställning sedan hemresa

Från enstaka individer till en helhet. De killar och tjejer som ryckte in för två veckor sedan har haft sin första uppställning som en bataljon innan de åker hem på ledighet.

Fanorna fladdrar och soldaterna står uppställda när överstelöjtnant Gustaf Olsson tar kommandot. Foto: Anne-Lie Sjögren/Försvarsmakten
Oscar Hassellund och Matilda Ek ska hem och ta igen sig. "och äta godis" ler Matilda
Oscar Hassellund och Matilda Ek ska hem och ta igen sig. "och äta godis" ler Matilda Foto: Anne-Lie Sjögren/Försvarsmakten
Oscar Hassellund och Matilda Ek ska hem och ta igen sig. "och äta godis" ler Matilda Foto: Anne-Lie Sjögren/Försvarsmakten

Många plutoner på några kompanier i en bataljon – förenade krafter ger styrka. Det är för övrigt bataljonens valspråk, något som bataljonschefen Gustaf Olsson pratade om när han blickade ut över de 540 värnpliktiga som stod uppställda på kaserngården på onsdags eftermiddagen.

– Jag vill börja med att gratulera er, fortsatte han, och pratade om att de tillhör den lilla skara som blivit utvalda att göra värnplikt. Under den tid de hittills har legat inne är det bra rapporter från utbildningen som kommit fram till honom.

Sedan inryckningsdagen har de värnpliktiga haft tjänstgöring och kommer att åka hem på sin första ledighet under torsdagen. Under den här tiden har de kommit en bra bit på väg med den grundläggande soldatutbildningen som kommer att fortsätta när de är tillbaka på regementet på måndag.

– Man har kommit in i det bra, säger Oscar Hassellund som kommentar på att de har varit här i två och en halv vecka innan första ledigheten. Han och hans kompisar på Södra Wadsbo kompani är tillbaka där de började, vid förrådet. Då för att hämta ut all sin utrustning, nu för att lämna in tvätt. Många av dem säger att det har varit en lärorik tid även om en del tycker att det har varit lite för långt innan första ledighet. De flesta av killarna och tjejerna verkar överens om att det var de första dagarna som var jobbigast, det var en stor omställning. Nu har de kommit in i det mesta och vet vad som väntar när de är tillbaka nästa vecka.