Flottan tillbaka i Ratan

För exakt 200 år sedan stod det senaste slaget på svensk mark, förhoppningsvis också det sista. Den svenska hären kämpade mot den ryska i området kring Sävar och Ratan norr om Umeå under några dagar 1809. Minröjningsfartyget Vinga var där för att delta i minneshögtiden.

Många ville besöka HMS Vinga Foto: Jimmie Adamsson
HMS Vinga förtöjer i den lilla hamnen i Ratan
HMS Vinga förtöjer i den lilla hamnen i Ratan Foto: Jimmie Adamsson
Kungaparet och kronprinsessan besöker HMS Vinga
Kungaparet och kronprinsessan besöker HMS Vinga Foto: Kungaparet och kronprinsessan besöker HMS Vinga
Krutröken låg tät över slagfältet när styrkorna drabbade samman
Krutröken låg tät över slagfältet när styrkorna drabbade samman Foto: Jimmie Adamsson
HMS Vinga förtöjer i den lilla hamnen i Ratan Foto: Jimmie Adamsson
Kungaparet och kronprinsessan besöker HMS Vinga Foto: Jimmie Adamsson
Krutröken låg tät över slagfältet när styrkorna drabbade samman Foto: Jimmie Adamsson

De blodiga slagen, som skulle följas av minst 200 års fred, har en historisk marin koppling. Den svenska hären transporterades nämligen av den svenska flottan till Ratan där man landsteg. Fälttåget i Västerbotten gick dåligt för svenskarna, man led en stor förlust som vid de efterföljande fredsförhandlingarna bland annat innebar att Finland och Sverige delades, två länder som varit ett under drygt 600 år.

Minneshögtiden igår vid 200-årsdagen gick betydligt lugnare till. Under överinseende från många tusen besökare och kungaparet sköt HMS Vinga salut, vilket innebar starten för uppspelningen av slaget. Svenska soldater i tidstypiska uniformer landsteg och vid Sävar spelades hela slaget upp med dundrande kanoner, musköter och många ryska och svenska soldater.

I dag, torsdag mellan 13.00-16.00, har HMS Vinga öppet skepp för allmänheten i Ratans hamn. Därefter påbörjas hemfärden mot Örlogshamnen i Karlskrona.