Finsk sisu och dominans under VM i flygfemkamp

På lördag eftermiddag kom äntligen solen tillbaka igen efter en mycket regning förmiddag. Prisutdelning och avslutningsceremoni blev en högtidlig avrundning på en intensiv och händelserik flygfemkampsvecka.

De finska världsmästarna tar emot segerpokalen. Foto: Mats Gyllander/Försvarsmakten
Ville Rosenlund från Finland tog hem guldet i den individuella tävlingen.
Ville Rosenlund från Finland tog hem guldet i den individuella tävlingen. Foto: Mats Gyllander/Försvarsmakten
Jonas Rohlén från Sverige fick ta emot utmärkelsen "Star of Sports Merit" från Internationella militäridrottsförbundet CISM för att han deltagit i åtta mästerskap i flygfemkamp.
Jonas Rohlén från Sverige fick ta emot utmärkelsen "Star of Sports Merit" från Internationella militäridrottsförbundet CISM för att han deltagit i åtta mästerskap i flygfemkamp. Foto: Mats Gyllander/Försvarsmakten
Ville Rosenlund från Finland tog hem guldet i den individuella tävlingen. Foto: Mats Gyllander/Försvarsmakten
Jonas Rohlén från Sverige fick ta emot utmärkelsen "Star of Sports Merit" från Internationella militäridrottsförbundet CISM för att han deltagit i åtta mästerskap i flygfemkamp. Foto: Mats Gyllander/Försvarsmakten

Under högtidliga former, musik och tal dominerade Finland prispallen genom att ta första plats i såväl den individuella tävlingen som i lagtävlingen. I kampen om silvret blev konkurrensen stenhård mellan tvåan Turkiet och trean Brasilien.

Inledande tävlingsmoment

Efter det inledande flygrallyt som genomfördes utom tävlan på måndagen förklarades 2009 års världsmästerskap i militär flygfemkamp öppnat av CISM:s officiella representant överste Ramón Madrid från Spanien.

Det blev Finland som kammade hem segern även i den inledande uppvärmningen av veckans alla tävlingar. En miss på tredje navigationspunkten innebar att Sverige förlorade andraplatsen till Spanien.

Pistolskyttet genomfördes i år med luftpistol vilket innebar att skyttarna för första gången fick använda den moderna luftpistolsbanan på idrottsanläggningen Fyrishov i Uppsala. Trots lånade vapen gjorde Rumänien en bra insats individuellt sett, men det var än en gång Finland genom Ville Rosenlund som vann, dock med en ytterst knapp marginal till tvåan Dragoş Jipa från Rumänien.

Även i simning visade sig finnarna ha ett starkt lag. Ville Ojell och Mikko Honkasalo kom på respektive första och tredje plats med Norges Magnus Lorentzen på andra.

Lång dag i duellens tecken

Det blev en mycket lång dag för alla inblandade – såväl femkampare som funktionärer och domare när fäktningsmomentet skulle avgöras mellan de 32 deltagarna. Brasilien, Finland och Spanien var alla favorittippade.

Avgörandet stod tillslut mellan Paolo Porto, Brasilien samt Ville Rosenlund och Mikko Honkosalo, Finland. Brasilien vann duellen vilket innebar en finsk andra- och tredjeplacering.

Maximalt antal träff och maximalt blött

Koordination och explosiv snabbhet sattes på prov när bollmomentet avgjordes på fredagen. Ville Rosenlund från Finland kunde känna sig extra stolt över att ha satt maximalt antal straffkast, 20 av 20 möjliga, i korgen - en bedrift som få kan skryta med. Yiĝit Özdemir från Turkiet kom tvåa med 16 godkända straffkast, men snabbaste tiden genom banan hade Johan Arvidsson, Sverige och hamnade på tredje plats.

På den sista tävlingsdagen, lördagen, avgjordes kampen om förstaplaceringen i hällande regn på den såphala hinderbanan och i blöt terräng. Turkiets Yiĝit Özdemir tog hem segern i första delmomentet, följd av Johan Arvidsson på andra plats och Daniel Bādicel, Rumänien, på tredje plats. Regnet fortsatte även under orienteringsmomentet som genomfördes i Stadsskogen i Uppsala och återigen var det finsk dominans även i den här grenen med Mikko Honkasalo som kom in på bästa tid.

Tävlingsveckan slutade på lördagskvällen med avslutningsceremoni och prisutdelning. Till sist halades det internationella militäridrottsförbundet CISM:s flagga medan deltagarna redan började se fram emot 2011 års världsmästerskap i militär flygfemkamp som då avgörs i Brasilien.