Fältartister med rätt att roa

Med den stämningsfulla "I en annan del av världen" kändes hemma väldigt nära. Fältartistbandet Kapten Kroks Orkester gjorde succé under spelningarna för ME01 i Djibouti.

Fältartisterna Kapten Kroks Orkester uppträder för entusiastisk personal vid ME01. Foto: Hannah Larsson
Fältartistbandet Kapten Kroks Orkester består av Joacim Backman, Magnus "Norpan" Eriksson, Surjo Benigh och Esbjörn Öhrwall.
Fältartistbandet Kapten Kroks Orkester består av Joacim Backman, Magnus "Norpan" Eriksson, Surjo Benigh och Esbjörn Öhrwall. Foto: Hannah Larsson
Tove Nilsson fick med sig publiken i dans och allsång.
Tove Nilsson fick med sig publiken i dans och allsång. Foto: Hannah Larsson
Mest stämningsfull var I en annan del av världen som Roland Rosenqvist sjöng.
Mest stämningsfull var I en annan del av världen som Roland Rosenqvist sjöng. Foto: Hannah Larsson
Fältartistbandet Kapten Kroks Orkester består av Joacim Backman, Magnus "Norpan" Eriksson, Surjo Benigh och Esbjörn Öhrwall. Foto: Hannah Larsson
Mest stämningsfull var I en annan del av världen som Roland Rosenqvist sjöng. Foto: Hannah Larsson

Allsången till di Levas "Vem ska man tro på?" fick de internationella inbjudna gästerna att dra på munnen. Personal från de tyska och norska styrkorna i Eunavfor hade bjudits in till de svenska fältartisternas spelningar, vilket de uppskattade.

Lång tradition

Företeelsen fältartister, vilket innebär underhållning under beredskap eller i utlandstjänst, har en lång tradition i Sverige. Förr i tiden uppträdde dåtidens stjärnor som Alice Babs och Charlie Norman för soldater. ME01-bandet Kapten Kroks Orkester må vara mindre namnkunniga med kortare tid på sig att repa, men bjöd på minst lika mycket röj som vid en fullsatt stadion-konsert.

Musikerna svettades floder i strålkastarskenet och publiken – de svenska sjömän och soldater som nu tjänstgör i ME01 i Adenviken – som hoppade och sjöng med framför scenen gjorde likaså.

– Vår gitarrist Esbjörn Öhrwall sa så käckt i morse "Jag gillar värme!". Hur känns det nu? frågade sångaren, den genomsvettiga Roland Rosenqvist vars band slitit under dagen med att rigga för spelningen med tunga förstärkare och högtalare i 48-gradig värme.

Lundells trummis

Placerad längst bak på scen var Lundells och Winnerbäcks trummis Magnus "Norpan" Eriksson. Surjo Benigh backade upp med tunga basgångar. Sångerskan Tove Nilsson såg till att varva gubbrocken á la AC/DC med nyare poplåtar med Katy Perry och Duffy. Joacim Backman lät nästan identisk med originalet Tomas di Leva. För ljudtekniken svarade Staffan "Stabbe" Molin.

– Jag var fältartist första gången i Bosnien för länge sedan och den här låten har följt med i alla spelningar jag gjort sedan dess, sa Roland Rosenqvist.

Snart ljöd refrängen till Fredas hit "I en annan del av världen" som en påminnelse om att ME01 är långt från den tillvaro vi är vana vid för att i främmande vatten bekämpa piratverksamhet.