Exceptionell koordinationsförmåga och fart i bolltävlingen

Fredagens bollmoment bjöd på en högklassig tävling som vanns av Ville Rosenlund från Finland.

Ville Rosenlund från Finland dominerade i bollmomentet med full pott i straffläggning. Foto: Mats Gyllander/Försvarsmakten
Bollmomentet genomförs på en basketplan med ett antal hinder.
Bollmomentet genomförs på en basketplan med ett antal hinder. Foto: Mats Gyllander/Försvarsmakten
Johan Arvidsson gratuleras av sina lagkamrater efter en bra insats som gav honom tredjeplatsen i grenen.
Johan Arvidsson gratuleras av sina lagkamrater efter en bra insats som gav honom tredjeplatsen i grenen. Foto: Mats Gyllander/Försvarsmakten
Yigit Özdemir från Turkiet (tv) kom två efter Ville Rosenlund, Finland.
Yigit Özdemir från Turkiet (tv) kom två efter Ville Rosenlund, Finland. Foto: Mats Gyllander/Försvarsmakten
Bollmomentet genomförs på en basketplan med ett antal hinder. Foto: Mats Gyllander/Försvarsmakten
Johan Arvidsson gratuleras av sina lagkamrater efter en bra insats som gav honom tredjeplatsen i grenen. Foto: Mats Gyllander/Försvarsmakten
Yigit Özdemir från Turkiet (tv) kom två efter Ville Rosenlund, Finland. Foto: Mats Gyllander/Försvarsmakten

I B-hallen på Fyrishov i Uppsala råder kompakt tystnad, endast avbruten av ljudet från bollen som de tävlande studsar mot golvet när de dribblar genom banan. Momentet är på sätt och vis en enmansshow för de tävlande och det är viktigt med förmåga att fokusera på sin uppgift – att snabbast möjligt dribbla bollen genom banan och sätta flest straffkast.

Bollmomentet var från början en del av en flykttävling med olika hinder som skulle sätta förmågor som precision, simultankapacitet och koordination på prov – alla viktiga egenskaper för en stridspilot. Svenske Johan Arvidsson var väldigt nöjd efter sin insats som gav honom tredje plats i dagens moment:

– Det här var min bästa gren hittills. Innan tävlingen hoppades jag på ett bra resultat och det hade inte kunnat gå mycket bättre, säger han. Jag hade marginalerna med mig hela tiden och lugnade ner mig och fokuserade inför straffkasten.

För Johan Arvidsson för dagens resultat med sig en annorlunda fördel.
– Jag och min rumskompis Jonas Eriksson har ett vad, den som presterat bäst för dagen får sova i sängen, den andre får ta bäddsoffan, säger Johan och skrattar.

Turkisk stålman

Tre av de fyra lagmedlemmarna från Turkiet slutade på topp tio i deltävlingen som passar turkarna bra eftersom basket är en av de mest populära sporterna i landet. Yiğit Özdemir, fjärdeårskadett vid turkiska flygvapnets officershögskola, kom tvåa.
– Det gick okej idag, säger Yiğit, men normalt springer jag ett par sekunder fortare än idag. Men jag är väldigt nöjd med att jag satte 16 av 20 straffar, det är den svåraste delen.

Det är inte lätt att ta en plats i det turkiska flygfemkampslaget. I hård konkurrens tävlar 50 kadetter i uttagningstävlingar vid turkiska flygvapnets officershögskola i Istanbul. Tio väljs ut och får påbörja träning. De skärskådas av lagets tränare och handplockas till landslaget för att representera Turkiet.

Yiğit Özdemir ser fram emot tävlingarna på lördag och han har ett passande namn för grenarna – hinderbana och orientering. Han förnamn betyder ”modig” och efternamnet betyder ”rent järn”.

Enastående uppvisning av Rosenlund

Det var inte bara svenske Johan Arvidsson som det gick bra för i bolltävlingen. Ville Rosenlund från Finland, som leder totalt efter tre genomförda grenar, förbättrade sitt resultat i bollmomentet.

Efter fredagens tävling var han strålande glad:
– Jag hade ett otroligt flyt genom hela momentet och tack vare det kunde jag förbättra min poäng från förra årets VM, säger han.