Deputy Force Commander på Sverigebesök

Finland bidrar inte bara med ett skyttekompani till Nordic Battlegroup utan också med styrkans ställföreträdande chef. I veckan besökte kommendör Juha Vauhkonen Stockholm och fick då träffa NBG:s Force Commander brigadgeneral Stefan Andersson.

Chefen, Force Commander, för NBG, brigadgeneral Stefan Andersson tillsammans med sin finske ställföreträdare, kommendör Juha Vauhkonen. Foto: Jonas Waltari/Försvarsmakten

Till vardags är Juha Vauhkonen chef för den operativa avdelningen på den finska motsvarigheten till Marintaktiska staben. Det jobbet kommer han att behålla parallellt med uppdraget som Deputy Force Commander.
– Att sitta på två stolar samtidigt kommer att vara en ganska stor utmaning men jag är säker på att det kommer att gå att kombinera uppdragen på ett bra sätt. Jag kommer att vara i Sverige när Force Commander behöver mig.
Det är inte första gången kommendör Vauhkonen jobbar tillsammans med svenskar. 2007 var han i Afghanistan som ställföreträdande chef för den svensk-finska styrkan i Mazar-e Sharif:
– Jag tycker samarbetet med svenskar alltid fungerar väldigt bra. Vi tänker likadant och har en pragmatisk inställning och synsätt till saker och ting.
I bilen på väg till Arlanda sammanfattade Juha Vauhkonen sitt Stockholmsbesök, där han förutom Force Commander även träffat Försvarsmaktens insatschef, generallöjtnant Anders Lindström:
– Det har varit ett intressant och välorganiserat möte med bra diskussioner. Det här var ett bra första steg inför vårt kommande samarbete.