Den sista stora inryckningen av värnpliktiga på K 3

Det är en historisk dag, då det är den sista stora inryckningen av värnpliktiga i fredstid. Riksdagen beslöt i juni i år att avskaffa den allmänna värnplikten från och med 1 juli nästa år. Under våren 2010 rycker den sista vakt och eskortplutonen in och blir den enhet som avslutar allmänna värnpliktssystemet i Karlsborg.

Morgonfys för dem som genomför testperiod på fallskärmjägarskolan. Foto: Ronnie Hammar/Försvarsmakten
Måndag klockan 22:47. Personlig hygien sköts med tandborstning före den efterlängtande sängen första dagen som värnpliktig på K 3.
Måndag klockan 22:47. Personlig hygien sköts med tandborstning före den efterlängtande sängen första dagen som värnpliktig på K 3. Foto: Ronnie Hammar/Försvarsmakten
Måndag klockan 22:47. Personlig hygien sköts med tandborstning före den efterlängtande sängen första dagen som värnpliktig på K 3. Foto: Ronnie Hammar/Försvarsmakten

330 unga män och kvinnor inställde sig på måndagen på Livregementets husarer, K 3, i Karlsborg där en helt ny värld, värnplikten, väntade.

Under elva månader kommer de värnpliktiga vara här i Karlsborg. Första tiden kommer att upplevas omtumlande med all ny personal, utrustning, regler och rutiner. Förbandet utbildar två bataljoner: Den luftburna och en underrättelsebataljon där även fallskärmsjägarpluton med sin unika kompetens finns.

Det ska bli kul, tycker de flesta värnpliktiga. Några är mer osäkra helt naturligt på grund av den omtumlande värld som de nu har hamnat i.

Under måndagen genomfördes olika genomgångar och praktiska moment som uthämtning av materiell och sängbäddning. Sent på kvällen hade man även en brandövning med genomgång för att upprätthålla säkerheten på regementet. Värnplikten fortsätter idag, tisdag med mer genomgångar och de första exercispassen. Fallskärmsjägarskolan riktar in sig på olika fysiska utmaningar.