De fortsätter spela efter muck

Kan man fortsätta att spela militärmusik och gå vaktparad efter lumpen?Javisst! Både genom hemvärnsmusikkårer och kamratföreningar. I år har en av kamratföreningarna haft premiär och nya tillskott väntar.

LDK kamratförening på slottet efter muck. De representerar även försvarsmusiken vid Ystad Military Tattoo och årets Brassbands-SM. Foto: Försvarsmakten
Även Arméns veteranmusikkår spelar vid vaktparader. Här under träning på Livgardet i Kungsängen.
Även Arméns veteranmusikkår spelar vid vaktparader. Här under träning på Livgardet i Kungsängen. Foto: Försvarsmakten
Även Arméns veteranmusikkår spelar vid vaktparader. Här under träning på Livgardet i Kungsängen. Foto: Försvarsmakten

Vaktparaderna på slottet kan tyckas vara likadana, men är ändå under förändring. I juli gick Livgardets dragonmusikkårs kamratförening i täten för första gången och i slutet av augusti står - också för första gången - en ungdomsmusikkår för musiken.
– Förhoppningsvis får fler upp ögonen för oss, även om de flesta nog tror att det är LDK som spelar. Våra framträdanden hjälper till att synliggöra svenska Försvarsmakten och den svenska militärmusiken, säger Martin Ståhl i Livgardets dragonmusikkårs kamratförening.

Klarar kraven

Godkännandet att gå vaktparad innebär att kåren lever upp till de krav och tester som Försvarsmusikcentrum har och genomför. Det innebär också att musikkårerna får representera Sverige nationellt och internationellt.
Kamratföreningarna består till största delen av före detta musiksoldater och bär liknande dräkt som ”vanliga” musikkåren.
– Föreningen handlar om att ge oss möjlighet att återse varandra och skapa kontakt mellan årskullarna. Vi delar alla ett mycket stort intresse för militärmusik och med hjälp av den kompetens som vi har fått genom vår utbildning så kan vi också hjälpa FöMusC när de reguljära musikkårerna är upptagna, säger Martin Ståhl.

Spelar både hemma och borta

LDK kamratförening bildades 2003 och har medverkat vid ett flertal evenemang. Det började med Beridna högvaktens dag på Livgardets kavallerikasern och fortsatte med svenska mästerskapen i Brassband, där de 2007 segrade i B-klassen (numera 1:a division). 2008 satte föreningen ihop ett figurativt marschprogram som, tillsammans med drilltropp från Livgardet, framfördes vid Berliner Militärmusikfest. Och i skrivande stund deltar de, tillsammans med Arméns musikkår, (numera nedlagda) Arméns trumkår och Livgardets drilltropp, i Ystad International Military Tattoo, en av de största militärmusikfesterna på året.

Marinens ungdomsmusikkår går vaktparad och har gratiskonsert på Stortorget i Stockholm den 29 augusti, samma dag som militärmusiken firas stort med heldagsprogram i Uppsala.