50 år i flygvapnets tjänst

Den 10 augusti 1959 gick 16-årige Börje Kjellberg in genom grindarna vid flygflottiljen F 16 för att börja sitt nya jobb. 50 år senare är han fortfarande anställd på samma garnison.

Börje Kjellberg utanför grinden vid Uppsala garnison. 10 augusti är det 50 år sedan han gick in här första gången. Foto: Ulrika Kagg/Försvarsmakten
Börje har blivit belönad för många förslag på förbättringar. Bland annat föreslog han att stommen för tavlorna till skjutbanan skulle konstrueras  annorlunda för att inte skjutas sönder direkt
Börje har blivit belönad för många förslag på förbättringar. Bland annat föreslog han att stommen för tavlorna till skjutbanan skulle konstrueras annorlunda för att inte skjutas sönder direkt Foto: Ulrika Kagg/Försvarsmakten
Idag jobbar Börje med att ha hand om skjutbanan. Här syns skärmen där skytten ser sin träffbild.
Idag jobbar Börje med att ha hand om skjutbanan. Här syns skärmen där skytten ser sin träffbild. Foto: Ulrika Kagg/Försvarsmakten
Börje gör tillsyn av radar på JA 37.
Börje gör tillsyn av radar på JA 37. Foto: Försvarsmakten
Börje har blivit belönad för många förslag på förbättringar. Bland annat föreslog han att stommen för tavlorna till skjutbanan skulle konstrueras annorlunda för att inte skjutas sönder direkt Foto: Ulrika Kagg/Försvarsmakten
Idag jobbar Börje med att ha hand om skjutbanan. Här syns skärmen där skytten ser sin träffbild. Foto: Ulrika Kagg/Försvarsmakten
Börje gör tillsyn av radar på JA 37. Foto: Försvarsmakten

Det var drygt en månad efter att Ingmar Johansson knockat Floyd Patterson på Yankee Stadium i New York och blivit Ingo med hela svenska folket. Börje Kjellberg var 16 år och hade just blivit anställd som instrumentmakare på flygflottiljen F 16 i Uppsala.
– Det var en dröm som gick i uppfyllelse att börja inom flygvapnet, jag kunde inte tro att det var sant, berättar han.

Jobbet som instrumentmakare innebar att göra tillsyn, det vill säga regelbunden service, på flyginstrumenten på J 29 ”Tunnan”. I skolan hade Börje gått en tvåårig yrkesutbildning där han bland annat lärt sig svarvning, fräsning och mekanik. Eftersom han var minderårig de första åren av sin anställning hade han en så kallad ”arbetsbok för minderåriga”, som bland annat innebar att han inte fick jobba övertid.

När J 35 Draken kom i början på 60-talet ändrades arbetsuppgifterna en del. På Draken fanns bland annat stora flyglägesinstrument med tillhörande provutrustning. Börje Kjellberg var också med och införde radarmodifieringar på planet.
– Det blev mer telejobb då, berättar han. Men det var intressant, jag lärde mig mycket.

Katapult- och raketstolar

I början av 80-talet började Börje arbeta med tillsyn av katapult- och raketstolar. Han såg över allt från krutdetaljer till handtag. Börje servade stolarna på SK 60, det blev över 200 stycken, den sista så sent som 2008, samt alla versioner av J 35, omkring 230 stolar.
– Jag stortrivdes, det var jättekul, säger han.

Ganska snart var det återigen dags att införa en ny flygplanstyp i flygvapnet. Den här gången var det JA 37 Viggen, som kom till F 16 i mitten av 80-talet. Även här har Börje gedigen erfarenhet. Han har gjort tillsyn på 540 JA 37-stolar.

Börje arbetade även med modifieringar av stolarna. Det innebar också att han fick följa med på en hel del provflygningar. Han föreslog dessutom förbättringar av JA 37 Viggen-stolen och belönades med ekonomisk ersättning.

Skjutbaneansvarig

När F 16 lades ner 2003 sökte Börje tjänsten som skjutbaneansvarig på dåvarande F 20, det som idag är Luftstridsskolan. Hans tidigare erfarenheter kommer väl till pass i dagens moderna skjutbanemiljö.
– Vi har bland annat rörliga mål och akustiska markeringar, vilket betyder att skytten får träffmarkeringar på en dataskärm bredvid sig, berättar Börje. De automatiska hjälpmedlen är jättebra, men går de sönder krävs en hel del kunskap för att laga felet.

På fritiden sysslar Börje med skytte, han började vid 13 års ålder. Han har tävlat i både banskytte och jaktskytte. Men det är ena sonen som lyckats bäst med skyttet genom att vinna EM i jaktskytte, något Börje är väldigt stolt över. Förutom skytte är Börje intresserad av mete, folkdans och att åka isjakt.

I början av december fyller Börje 67 år och går i pension. Då ska han pyssla med huset och resa, bland annat till Skottland. När han ser tillbaka på sina 50 år i flygvapnet är det med positiva känslor.

– Jag har aldrig, inte en enda dag på de här åren, känt att jag inte vill gå till jobbet. Det har varit så intressant hela tiden, avslutar Börje.