Vita Isaf-fordon byter färg

Inga Nato-fordon i Afghanistan ska vara vita. Ordern kommer från Isaf-högkvarteret och betyder att ett 80-tal av de svenska fordonen på plats lackeras om.Orsak: Biståndsorganisationerna i Afghanistan vill inte förväxlas med militär när de rullar på vägarna.

Magnus Lundkvist från FMLOG lägger ny färg på en av de vanligaste vagnarna i den svenska styrkan i Afghanistan. Omkring 80 fordon ska byta från vitt till sandfärgat. Foto: Henrik Klingberg/Försvarsmakten
Innan fordonen lackeras slipas de av soldaterna i FS 17.
Innan fordonen lackeras slipas de av soldaterna i FS 17. Foto: Henrik Klingberg/Försvarsmakten
Innan fordonen lackeras slipas de av soldaterna i FS 17. Foto: Henrik Klingberg/Försvarsmakten

Just nu är lackerarna från FMLOG, Försvarsmaktens logistik, halvvägs in i arbetet. Det blir fyra eller fem bilar dagligen för personalstyrkan på tre. Det är soldaterna själva som monterar av och på utrustning som stegar, takräcken och antenner. Dessutom slipas den gamla lacken innan FMLOG tar över.
– Det här är intressant och utmanande. Det händer att vi lackar en del på jobbet där hemma, men normalt har vi en lackerare som sköter det, säger Magnus Lundkvist från FMLOG.

Nu vänder lackstyrkan hemåt och blir avlösta av en ny grupp. 47 bilar är klara, nästan lika många återstår. Hittills har man gjort av med 580 slipark i A 4-format, så det kommer att gå åt runt 1 000 slipark innan jobbet är klart. Till varje fordon går det åt 4 liter färg, så totalt kommer det att gå åt 350 – 400 liter.

Färgen, ”sandfärg”, är framtagen speciellt för utlandsstyrkan.