Träningen inför en idrottstävling kan jämföras med träningen inför en militär insats

Idrotts- och friskvårdsverksamheten i Försvarsmakten syftar till att personalen ska vara tränade, friska och må bra för att fysiskt och psykiskt klara de uppgifter de har att lösa i insatsorganisationen. Man kan jämföra träning och förberedelser inför en idrottstävling med de förberedelser som krävs inför en militär insats.– Vill jag prestera bra resultat måste jag vara förberedd och vältränad, säger löjtnant Tommy Friman, chef för Idrottsavdelningen vid Ing 2.

Oskar Svärd diskuterar loppet med en förbandskollega från Ing 2. Foto: Maddelena Lago/Försvarsmakten

Vid Ing 2 har den enskilde eget ansvar för sin träning och hälsa men regementets idrottsavdelning utgör ett gott stöd. Idrottsavdelningen är en resurs som hjälper till med allt från rådgivning till tävlingsarrangemang. Bara som exempel kan nämnas stöd med motions- och hälsoprofiler, årstidsanpassade aktiviteter, träningslokaler och redskap samt tränarstöd.
Vid enheter och avdelningar finns dessutom särskilda friskvårdsombud utsedda som stödjer personalen i idrotts- och friskvårdssammanhang.

Chefen för Idrottsavdelningen anser att deltagandet i olika tävlingar medför mycket gott för den enskilde och har därför satsat en hel del på olika arrangemang. Regementets personal kan delta i lokala, regionala och centrala militära tävlingar, allt efter egen förmåga. På lokal nivå arrangeras i Eksjö garnison mästerskap i bland annat skytte, löpning och orientering men också i nya sporter som till exempel mountainbike.

Vi har ett stort deltagande i de tävlingar vi arrangerar och huvuddelen av personalen tränar bra, enligt Tommy Friman, men visst skulle de kunna träna mera, det är kontinuiteten i träningen som är viktigast, avslutar han.

I O-Ringen 2009 som just nu pågår i Eksjö har Försvarsmakten fått ett antal fria starter i de öppna klasserna. En hel del av personalen i Eksjö garnison har tagit tillfället i akt och deltar i tävlingarna. Det är 15 stycken som deltar i alla fem etapperna och utöver dessa är det cirka 60 starter från garnisonen under veckan.

Ingen i garnisonen kan naturligtvis mäta sig med löjtnant Oskar Svärd som tävlar på yttersta elitnivå men garnisonen har vassa orienterare även på lägre nivåer. Den som efter tredje etappen i O-Ringen har bästa placering, en andraplacering i klassen Öppen 6, är löjtnant Fredrik Moberg.
– Jag är nöjd med min insats så här långt, även om jag gjorde någon miss i måndags. Jag känner att jag har flyt både i löpningen och att hitta rätt, kommenterar Fredrik.