Soldater åter vid bas

De svensk-finska soldater som i går kväll utsattes för eldöverfall återvände i gryningen till en näraliggande Isaf-bas.

Det var vid 17.30-tiden i går, svensk tid, som motståndare öppnade eld mot en svensk-finsk patrull med handeldvapen och med pansarbrytande vapen. Patrullen besvarade eldgivningen från motståndarna. Ingen av de svensk-finska soldaterna är skadade. Uppgifter om eventuella skadade motståndare saknas. Ingen materiel har förstörts.

I gruppen som färdades i splitterskyddade fordon fanns tio svenska och sex finska soldater.

Den svensk-finska gruppen patrullerade tillsammans med ungefär 40 soldater från ANA, Afghan National Army, och 20 poliser från ANP, Afghan National Police. Syftet var att kontrollera en vallokal inför det kommande valet 20 augusti och för att se över säkerhetsläget i området.

Eldstriden varade i ungefär en timme och när den var över förflyttade sig truppen från området. Platsen för händelsen ligger i de västra delarna av det svensk-finska ansvarsområdet, i trakterna kring Jowzjan och Sar-e-Pol.

Tillförordnad chef för den svensk-finska styrkan vid PRT:t i Mazar-e-Sharif är finske överstelöjtnanten Ahti Kurvinen. Han säger att patrullen gjorde en utmärkt insats och agerade som de är tränade.

– Den svensk-finska patrullen använde eld i självförsvar i en nödsituation. Tack vare sitt uppförande klarade de sig utan förluster. Patrullen återvände till en närliggande bas i gryningen.

Ahti Kurvinen säger att de svensk-finska trupperna är förberedda på händelser av den här typen.

– Motståndarna är mer aktiva i norr. Det är inte sannolikt att den senaste tidens händelser har gemensamma kopplingar, utan det är förmodligen lokala oroligheter, säger Kurvinen.

Målet är att få situationen i det svensk-finska ansvarsområdet säkrare före det kommande valet. Tidigare har motståndarna varit mer aktiva i de västra och centrala delarna av ansvarsområdet, medan säkerheten i övriga delar har varit relativt god.

– Nu fortsätter som tidigare planerat patrulleringen tillsammans med afghanska säkerhetsstyrkor. Samarbetsandan i den svensk-finska kontingenten är utmärkt, säger Ahti Kurvinen.