Platsen säkrad och strider avslutade

Svenska och finska soldater har under natten varit i strid med motståndare i Afghanistan. På morgonen kom rapporter om att striderna avslutats. Inga soldater har rapporterats som skadade. Tre motståndare har rapporterats som döda och två skadade.

Svenska och finska soldater har under natten varit i strid med motståndare i Afghanistan. På morgonen kom rapporter om att striderna avslutats. Inga soldater har rapporterats som skadade. Tre motståndare har rapporterats som döda och två skadade.

Det var vid 18.30-tiden i går kväll (lokal tid 21.05) som en svensk skyttegrupp blev utsatta för ett eldöverfall vid Balkh, väster om Masar-e-Sharif. Ett fordon splitterskyddad terrängfordon av typen RG32 ”Galt” blev beskjutet, troligen av både raketgevär och finkalibrig eld. Förstärkningar med bland annat ett svenskt stridsfordon 90, ett finskt samverkansteam samt sjukvårdsresurser skickades till platsen. Striderna mellan de svensk-finska soldaterna och motståndarna pågick i omgångar under hela natten. På morgonen rapporteras de svensk-finska soldaterna ha säkrat området och eftersök efter skadade motståndare sattes igång.

Inga svenska eller finska soldater har rapporterats som skadade under natten. Två skadade och tre avlidna motståndare har påträffats. De svensk-finska soldaterna gav första hjälpen till de skadade. Det är rapporterat att åtminstone en av de skadade har skickats till den tyska campen Marmal för fortsatt vård.

Platsen undersöks nu av svensk militärpolis. Afghanska armén och polisen är också på plats.

Den svensk-finska styrka som under natten varit i strid är nu på väg att återsamlas på camp Northen Lights i Mazar-e-Sharif.

Pressträff: svensk-finska Afghanistanstyrkan i strid