Nyinryckta och stolta

Måndagen den 27 juli var det dags för inryckning i Boden och Arvidsjaur när drygt 750 blivande soldater anlände för värnpliktstjänstgöring. Mer exakt rör det sig om 484 soldater som rycker in vid pansarbataljonen och 171 till Artilleriregementet. Samtidigt rycker 100 soldater in vid jägarbataljonen i Arvidsjaur.– Vi är väl en av de sista kullarna som rycker till värnplikt, i framtiden ska det väl helt bygga på frivillighet med kontraktsanställda, säger Björn Kraft från Stockholm, en av dem som denna dag ryckte in på pansarbataljonen i Boden.

Kristoffer Högqvist, Björn Kraft och Louis Davison, tre av närmare 500 nya soldater vid Norrbottens pansarbataljon i Boden. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten I 19
Kängorna satt redan på fötterna innan övrig utrustning hämtades ut.
Kängorna satt redan på fötterna innan övrig utrustning hämtades ut. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Storleksbunden utrustning hämtades ut inne i Servicecenter.
Storleksbunden utrustning hämtades ut inne i Servicecenter. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Det blir åtskilliga kilon att bära upp till logementet.
Det blir åtskilliga kilon att bära upp till logementet. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Kängorna satt redan på fötterna innan övrig utrustning hämtades ut. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten I 19
Storleksbunden utrustning hämtades ut inne i Servicecenter. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten I 19
Det blir åtskilliga kilon att bära upp till logementet. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten I 19

Under måndagsförmiddagen var det full aktivitet på de båda kasernområdena i Boden. Direkt efter att soldaterna skrivits in vid respektive kompani var det dags att hämta ut all personlig materiel på förrådet.

Smidig materielhantering

Kön till materielutlämningen ringlade sig en bra bit utanför förrådsbyggnaden och de blivande soldaterna fick en första smak av den norrbottniska sommarvärmen när de stod ute och väntade, termometern visade på behagliga 23 grader.
Utlämningen av utrustningen går smidigt nuförtiden, allt som inte är exakt storleksbundet är packat i säckar i förväg. Det är bland annat sängkläder och underkläder. Det går sedan att byta sinsemellan uppe på kompaniet och om inte det lyckas helt så kan soldaterna byta vid första tvättbytestillfället.

Kängorna på

Utanför Lednings- och understödskompaniet träffar vi tre glada grabbar som idag rycker in på pansarbataljonens ledningspluton.
– Med tanke på hur få som får göra värnplikten idag är vi stolta att vi får möjligheten, säger Louis Davison, Björn Kraft och Kristoffer Högqvist samstämmigt.
Av de soldater som nu rycker in var det närmare 400 som tog chansen att besöka den så kallade infohelgen i Boden den 15-16 maj. Under den helgen fick de blivande soldaterna en mer omfattande genomgång av vad värnpliktstjänstgöringen innebär. Infohelgen innehöll bland annat fysiska tester och uthämtning av marschkängor.
– Det var verkligen kanon att få komma hit och bekanta sig med regementet. Det kändes inte alls så pirrigt att rycka in nu, säger Louis Davison.
– Speciellt bra var att vi fick ta hem kängorna för att börja gå in dom. Jag har kört marschträning i sommar så nu vet jag precis var man kan få skavsår, avslutar Björn Kraft.