Nedläggningsceremoni för militärobservatörerna

I 33 graders värme hölls en sista ceremoni vid högkvarteret för FN:s observatörsmission i Georgien. Missionen avslutas hastigt då Ryssland den 15 juni brukade sin vetorätt vid resolutionsomröstningen i säkerhetsrådet.

Medaljeringen sker framför Hotel Aitar som tidigare även fungerat som högkvarter. Foto: Försvarsmakten
Gruppfoto med de medaljerade och gäster.
Gruppfoto med de medaljerade och gäster. Foto: Försvarsmakten
Gruppfoto med de medaljerade och gäster. Foto: Försvarsmakten

Söndagen 28 juni hölls en sista medaljparad vid högkvarteret UNOMIG i Sukhumi, Abchasien Georgien. Ceremonin markerade också den officiella nedläggningen av missionen eftersom Ryssland tidigare i månaden lagt in sitt veto mot resolutionen som avsåg att förlänga mandatet. Ett antal gäster var inbjudna och bland talarna fanns Edmond Mulet, assisterande generalsekreterare för FN:s fredsbevarande operationer samt Johan Verbeke, generalsekreterarens särskilde representant för Georgien. Under ceremonin hedrades även minnet av de 12 missionsmedlemmarna som i fredens tjänst mist sina liv 1996-2003.

Observatörsmissionen UNOMIG verkade i nordvästra Georgien mellan augusti 1993 och juni 2009 i huvudsak längs stilleståndslinjen mellan separatistrepubliken Abchasien och distriktet Samegrelo-Svanetien. Samtliga militärobservatörer och polisrådgivare beräknas ha lämnat konfliktområdet den 15 juli.