Minröjning under O-ringen i Eksjö

Minröjare från Swedec har varit på plats under den stora orienteringstävligen O-ringen i Eksjö. I en hel vecka har tävlande och besökare fått lära sig mer om ammunitions- och minröjning.

Många ville själva prova på minröjning under O-ringen.
Många ville själva prova på minröjning under O-ringen.
Många ville själva prova på minröjning under O-ringen. Foto: Katarina Forsberg/Försvarsmakten

Varje år anordnas den stora orienteringstävlingen O-ringen. I år var det Eksjös tur och man räknar med att drygt 11 000 tävlande besökt övningsområdet Ränneslätt under tävlingsveckan.

Varje dag har representanter från Eksjö Garnison och Swedec funnits på plats, bland annat med information kring ammunitions- och minröjning. Tävlande och publik har fått se exempel på redskap för maskinell minröjning, vanliga objekt Swedec personal hanterat såväl nationellt som internationellt och också fått se ammunitions- och vapensökhunar i arbete. Under veckan har besökarna också själva fått prova på minsökning under handledning av ammunitions– och minröjare från Swedec.

I Eksjö Garnisons monter har besökarna även bland annat kunnat få information om rekrytering till försvarsmakten samt provat på olika typer av försvarsmaktsidrott. Representanter från FM-elit, Vanja Kollman – Enduro och Oskar Svärd – långskidåkning, har också funnits på plats och berättat om hur de kombinerar arbete med träning på elitnivå i respektive sport.