Hemma igen från Afghanistan

Det var glada miner både från soldater som anhöriga när beredskapssoldaterna ur K 3 strategiska reserv åter var på svensk mark. Efter drygt tre månaders tjänst välkomnades de hem igen med en ceremoni i Karlsborg.

De anhöriga stod i rad när plutonen marscherade in i kyrkan. Foto: Jens Ramhöj/Försvarsmakten
- Det kändes bra att komma iväg med också skönt att vara hemma igen, säger Sergeant Andersson.
- Det kändes bra att komma iväg med också skönt att vara hemma igen, säger Sergeant Andersson. Foto: Jens Ramhöj/Försvarsmakten
Soldaterna dekoreras med ÖB-medaljen.
Soldaterna dekoreras med ÖB-medaljen. Foto: Jens Ramhöj/Försvarsmakten
- Det kändes bra att komma iväg med också skönt att vara hemma igen, säger Sergeant Andersson. Foto: Jens Ramhöj/Försvarsmakten
Soldaterna dekoreras med ÖB-medaljen. Foto: Jens Ramhöj/Försvarsmakten

Efter bara någon dag i beredskap fick den 313:e luftburna skvadronen ur K 3 order om att förstärka insatsen i Afghanistan med en pluton. Det blev den 3:e plutonen, CS, som fick uppgiften, en uppgift som naturligtvis innebar en både psykisk och miljömässig omställning för de svenska husarerna.

– Ni har löst er uppgift på ett berömvärt sätt och vi är stolta över er, sa regementschefen Ulf Gunnehed när han på fredagseftermiddagen välkomnade soldaterna hem igen.

Anhöriga stod i rad när förbandet marscherade in i fästningskyrkan i Karlsborgs fästning. I en finstämd ceremoni inledde regementspastor Mikael Blom med korum som följdes med tal av regementschefen, överste Gunnehed. Alla soldaterna dekorerades med ÖB-medaljen för internationella insatser varefter soldater och anhöriga bjöds på kaffe.

– Det kändes bra att komma iväg, sa sergeanten Andersson i tredje grupp efter ceremonin. Vi var väl förberedda och det blev ungefär som jag väntat mig. Det är dock en anspänning att vara på plats där nere, en hög hotbild som gör att man inte riktigt kan koppla av så vi är glada över att vara hemma igen och nu skall det bli skönt med lite ledighet